Kokosový olej – 10 zdravotních benefitů

coconut-648105_1280

Kokosový olej je jedna z mnoha potravin, které můžeme zařadit do kategorie superfoods neboli superpotraviny. Obsahuje unikátní kombinaci mastných kyselin, u kterých byly prokázány pozitivní účinky na zdraví.

Užívání kokosového oleje snižuje cholesterol, zvyšuje imunitu, podporuje trávení a látkovou výměnu, snižuje vysoký krevní tlak a také posiluje kosti.

Přinášíme 10 největších zdravotních benefitů kokosového oleje, které byly experimentálně prokázány v rámci vědeckých studií na lidských dobrovolnících.

1 Unikátní kombinace mastných kyselin
90 % kokosového oleje tvoří nasycené tuky, ale nenechte se zmást, nejsou to ty stejné, které najdeme v mléčných produktech nebo mase. Tuky obsažené v kokosu nepředstavují žádné zdravotní riziko, protože se jedná o triglyceridy, které jsou velmi dobře stravitelné a tělo je umí efektivně transformovat v energii, aniž by je ukládalo do tukových zásob. Kokos obsahuje také kyselinou laurovou, která se vyznačuje antibakteriálními a antimikrobiálními účinky. Další z významných kyselin je kyselina kaprinová, vytvářející monokaprin, velice účinný proti herpes viru, chlamydiím a dalším sexuálně přenosným bakteriím.

2 Nejzdravější na světě díky kokosu
Bylo prokázáno, že část populace, která jí opravdu velké množství kokosu, patří mezi nejzdravější lidi na světě. Kokosovník je rostlina pěstovaná v tropických oblastech na březích moří a velkých řek a právě v těchto oblastech můžeme najít obyvatele, kteří netrpí žádnými zdravotními neduhy. V některých částech světa patří kokos mezi základní a často konzumované potraviny. Nejlepším příkladem jsou obyvatelé Tokelau (korálové ostrovy v Tichém oceánu), jejich příjem kalorií tvoří z 60 % právě kokosové ořechy, patří tedy mezi největší konzumenty nasycených tuků na světě a osoby, vyznačující se absencí srdečních chorob. Podobně jsou na tom obyvatelé ostrova Kitava (Papua – Nová Guinea).

3 Výdej energie, spalování tuků
Obezita se řadí mezi jednu z nejhorších civilizačních chorob a světový problém, proti kterému se bojuje. Pokud bude trend pokračovat, bude mít podle Světové zdravotnické organizace (WHO) problém s obezitou Česká republika, kde bude za patnáct let obézních víc než třetina jejích obyvatel. Jak už jsme zmiňovali, triglyceridy jsou velmi dobře stravitelné a tělo je umí efektivně transformovat v energii, aniž by je ukládalo do tukových zásob. Jedna studie dokonce prokázala, že 15 – 30 gramů triglyceridů zvýší množství vydané energie až o 5 %, co dělá nějakých 120 kalorií za den.

4 Kyselina laurová
Tato kyselina, které najdeme v kokosovém oleji celých 50 %, se vyskytuje i v mateřském mléce a jsou prokázány její pozitivní účinky na imunitu. Ničí tzv. zlé bakterie, aniž by poškodila bakterie přátelské např. ve střevech. Lidské tělo dokáže z této kyseliny efektivně vytvořit monolaurin, který je považován za zabijáka bacilů. Antioxidanty, obsažené v mastných nasycených kyselinách, jsou schopné narušit lipidové membrány bakterií, virů a kvasinek, a působí tak jako přírodní antibiotikum. Zkušenosti říkají, že postačí jedna lžička kokosového oleje denně nebo vnější potírání, a kvasinky, které způsobují kandidózu nebo které se přemnožily v trávicím traktu, postupně zmizí. Kokosový olej pomáhá hojit jizvy, ekzémy a vyrážky. Doporučuje se do čaje při nachlazení, kdy zmírňuje kašel a bolest v krku.

5 Potlačení hladu
Jedna ze zajímavých schopností kokosového oleje je, že dokáže potlačit hlad. Několik lžiček kokosového oleje navodí pocit sytosti na několik hodin. Umí zahnat nejen hlad jako takový, ale také chutě na sladké. Kvalitní tuk zasytí více než jednoduché sacharidy, které zvyšují hladinu cukru v krvi. Díky konzumaci kokosového oleje nebudeme trpět tak často hladem a sníme tak menší množství jídla a tím pádem i kalorií za den.

6 Ketony
Kokosový olej patří mezi velmi slibné řešení pro osoby, které trpí Alzheimerovou chorobou. Díky ketonům, které vznikají metabolizací triacylglycerolů v kokosovém oleji, je mozek chráněn a zároveň zásobován bezpečnou alternativou oproti glukóze. Jeden ze základních problémů, které provází Alzheimerovu chorobu, je, že mozek nedokáže dostatečně a efektivně využít glukózu jako zdroj energie. Vědecké výzkumy prokázaly, že kokosový olej může významně posílit metabolické funkce těla, a tím zajistit i správné fungování mozku.

7 Cholesterol
Kokosový olej příznivě ovlivňuje metabolismus cholesterolu, to je dáno právě již zmiňovanými odlišnými vlastnostmi nasycených tuků, které jsou v něm obsaženy. Kokosový olej neobsahuje škodlivé trans-tuky a přispívá tak k ke zdraví. Konzumace kokosového oleje zvyšuje právě tzv. dobrý cholesterol a zároveň zmírňuje ten rizikový. Přispívá tím k ochraně cév a předchází vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

8 Péče o tělo
Kokosový olej má samozřejmě využití i mimo kuchyni a ne vždy je nutné jej pouze konzumovat. Dá se použít jako náhrada za tělové mléko či krém. Je vhodná na ošetření pokožky postižené atopickým ekzémem, vyrážkami a alergiemi. Doporučuje se také jako odličovací prostředek nebo místo mléka po opalování. Umí také vyhlazovat vrásky. Používá se pro vlasové zábaly suchých, poškozených a lámavých vlasů a konečků a také proti vypadávání vlasů. Kokosový olej je velmi oblíbeným masážním přípravkem a dá se také využít jako krém na holení nebo jako balzám po holení. Je příjemný i jako balzám na rty, které chrání před slunečními paprsky a i mrazem. Kokosový olej umí bělit zubí a také zklidnit dásně, zamezuje i tvorbě aftů v ústech.

9 Vaření
Kokosový olej obsahuje již zmíněné nasycené mastné kyseliny se středně dlouhým řetězcem, je vhodný pro použití v teplé kuchyni. Pro studenou kuchyni nebo na krátké ohřátí (do cca 177 stupňů) je vhodný panenský kokosový olej, na pečené a smažení pak obyčejný kokosový olej (do cca 232 stupňů). Nenasycené mastné kyseliny, které v kokosovém oleji nenajdete, za tepla oxidují a vytváří volné radikály, které mohou způsobovat degenerativní onemocnění.

10 Zvířata
Kokosový olej nemusí být užitečný pouze pro vás, ale i pro vaše domácí mazlíčky.
Pokud má kočka či pes potíže se suchou a podrážděnou pokožkou, s popraskanou kůží na tlapkách (např. v zimě díky mrazům či soli) nebo se svěděním pokožky, vyzkoušejte použít kokosový olej. Lze ho používat také jako doplněk stravy pro povzbuzení imunity, zlepšení kvality srsti i pro vyživení kloubů.

Zdroj(e) informací a obrázků: authoritynutrition, celostnimedicina

Sdílet článek