Kaštanová mouka, zdravá ingredience ve vaší kuchyni

chestnut-498833_1280

Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky a osoby s bezlepkovou dietou.

Kaštanovník setý (lat. Castanea sativa) je mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá až do výšky 35 metrů. Tento příbuzný buku se dožívá i několika stovek let.

Mezi největší pěstitele a zároveň evropské vývozce kaštanů lze řadit Španělsko, Itálii a Francii. U nás se pěstuje zejména ve vinařských oblastech, ale také na Chrudimsku, Šumpersku nebo v okolí Karlových Varů.

Kaštany, které můžeme bez obav konzumovat, rostou podobně jako plody jírovce maďala – jsou ukryté za ostnatou slupkou. Plodům jedlých kaštanů se také říká marony.

Kaštanová mouka

Plody kaštanovníku setého jsou bohaté na vitamín C (mají srovnatelný obsah jako např. citróny). Obsahují také kyselinu listovou, která je důležitá pro ženy, které chtějí otěhotnět, jsou těhotné (je významná pro zdravý růst a vývoj plodu) nebo které kojí. Kaštan je bohatý i na minerální látky – mangan, měď a draslík, který pomáhá proti únavě i stresu. Jedlé kaštany obsahují malé množství jednoduchých cukrů (většinu tvoří polysacharidy a zejména pak škroby), které dokáže tělo vstřebávat, takže nedochází ke kolísání hladiny krevního cukru. Důležitý je i obsah kyseliny linolové (esenciální Omega-6 mastné kyseliny) a kyseliny alfa-linoleové (esenciální Omega-3 mastné kyseliny), které jsou zodpovědné za správnou funkci nervového systému a tedy i mozku, kardiovaskulárního systému a také za produkci hormonů a imunitu.

Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky a osoby s bezlepkovou dietou. Mouka se vyrábí a mele z kaštanů sušených v průměru 16 dní při teplotě 47°C a následně oddělených od slupky.

Nutriční hodnoty a živiny na 100 g

  • energetická hodnota 1391,3 kJ
  • bílkoviny 2,4 g
  • sacharidy 74,3 g
  • tuky 2,3 g (z toho mononenasycené 0,78 g a polynenasycené 0,89 g)
  • vláknina 8,1 g
  • sodík < 0,1 g
  • draslík 518 mg (26 % DDD)
  • mangan 1 mg (50 % DDD)
  • měď 0,4 mg (40 % DDD)
  • kyselina listová 62 µg (31 % DDD)
  • vitamín C 43 mg (43 % DDD)

Použití

Kaštanová mouka má nasládlou chuť a příjemnou vůni, je proto vhodná k přípravě sladkých moučníků, pečiva i chleba, ve Francii z ní však vyrábí také polévky i omáčky a v Americe se kaštanovou nádivkou plní krocan. Syrové kaštany jsou trpké, konzumují se pouze po tepelné úpravě. Z kaštanové mouky, medu a karamelu byl kdysi v jižní Francii připraven první nugát. Jak už jsme zmínili, velmi oblíbené jsou pečené kaštany, vařené se mohou podávat jako příloha k masu (kaštanová nádivka). Kaštany se také konzervují v cukerném sirupu a vyrábí se z nich likér.

Recepty

Kaštanová kaše

Ingredience na 1 porci: 15 g kaštanové mouky, 20 g kukuřičné krupice, 15 g cukru (krupici a cukr dávkujeme v poměru závisejícím na tom, jak sladkou chceme kaši), ¼ vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu + rostlinné mléko nebo voda na zalití

Postup: Do 200 ml teplého mléka nebo vody (teplota zhruba 60°C) vmícháme 5 lžic kaše (cca 50 g směsi) a necháme 2 minuty odstát. Kaši ji možné osladit i dochutit ovocem, ořechy, semínky, máslem apod.

52332-jedle-kastany

Castagnaccio, kaštanový dort

Ingredience na 4 porce: 250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančový kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olivový olej, sůl

Postup: Rozinky si namočíme do vody, aby nabobtnaly. Poté je smícháme s prosetou kaštanovou moukou a vodou, přidáme pomerančovou kůru, fenyklová semínka a asi polovinu množství pinových semínek. Promícháme a přidáme špetku soli. Do formy vymazané olivovým olejem nebo vyložené pečícím papírem nalijeme těsto a posypeme zbývajícími piniovými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů asi 20 minut. Po upečení koláč pocukrujeme a můžeme podávat.

Castagnaccio

Kaštanové palačinky

Ingredience na 2 porce: 80 g kaštanové mouky, 10 g jiné bezlepkové mouky, 1 vejce, 40 g cukru (nebo jiného sladidla), 10 g medu, 200 ml vody (nejvhodnější je perlivá), kokosový olej na smažení

Postup: Všechny ingredience důkladně zamícháme a palačinky následně pečeme na nepřilnavé pánvi na troše kokosového oleje. Můžeme doplnit oříšky nebo čerstvým ovocem nebo třeba marmeládou, kterou běžně podáváme k palačinkám.

chestnut-pancakes104-2

Kaštanové sušenky

Ingredience na plech plný sušenek: 60 g kaštanové mouky, 200 g jiné bezlepkové mouky, 150 ml rostlinného mléka, 50 g cukru (nebo jiného sladidla), 40 g rostlinného oleje (hodí se slunečnicový), 40 g hořké čokolády na vaření

Postup: Čokoládu nasekáme nebo nastrouháme na drobné kousky a smícháme se všemi dalšími ingrediencemi. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, které rozválíme na tloušťku cca 3 mm. Vykrojíme požadované tvary, které poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky pečeme troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 30 – 40 minut, dokud sušenky nezhnědnou (je třeba kontrolovat).

7515773710_4f546d2273

Kaštanová polévka

Ingredience: 200 g pečených a oloupaných kaštanů, 1 malá cibule, 50 g másla, 50 g řapíkatého celeru (popř. bulvy), 1 litr kuřecího vývaru, 2 plátky čerstvého zázvoru, brandy, 50 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, čerstvé snítky rozmarýnu

Postup: V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a lehce orestujeme (nenecháváme úplně zezlátnout). Přidáme na jemno nakrájený celer, čerstvý zázvor a pečené oloupané kaštany. Ještě jednou vše orestujeme, zalijeme kuřecím vývarem a přidáme brandy (můžeme vynechat, ale zvýrazní to chuť krému). Necháme vařit asi 30 minut a poté rozmixujeme (můžeme také propasírovat). Na závěr polévku dochutíme solí a pepřem a zjemníme šlehačkou. Pokud je příliš hustá, můžeme přidat ještě trochu vývaru. Podáváme se snítkou čerstvého rozmarýnu, můžeme také dozdobit pečenými kaštany.

ChestnutSoup-900x600

Kaštanová nádivka

Ingredience: 250 g uvařených a oloupaných kaštanů, 250 g másla, 4 vejce, 4 housky, 500 ml mléka, muškátový květ, posekané mandle (můžeme přidat také cibulku a řapíkatý celer)

Postup: Máslo utřeme se 3 žloutky a jedním celým vejcem. Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka, osolíme, ochutíme muškátovým květem a posekanými mandlemi. Vše následně smícháme s kaštany a do směsi vmícháme sníh ze 3 bílků. Nádivkou můžeme naplnit drůbež nebo péct samotně a podávat jako přílohu.

IMG_1031-1

Zdroj(e) informací a obrázků: ireceptar, mouky, hobbybrauer, mesarbustes, prozeny, lidovky, cookingwithmarica, charlesprogers, lifemadefull, kokoskitchen, milkandmode, thinkstockphotos, vitalia, havita, sitalemvkuchyni, veseleboruvky, dumazahrada

Sdílet článek