Domácí smetanový likér po vzoru Bailey’s

IMG_8099

Před svátky všichni tradičně tráví spoustu hodin pečením cukroví a nebo čas věnují výrobě vlastního likéru. Nejčastěji takový likér připravujeme složitě a dlouho a z drahých surovin. My Vám dnes ukážeme recept na likér, do kterého nepotřebujete žádné kondenzované mléko, přesto bude likér smetanový, sladký a lahodný. A hlavně bude podobný tomu, jaký známe z restaurací.

Náš návod přinášíme jako předčasnou inspiraci na letošní vánoční svátky.

Recept na Bailey’s likér

Ingredience na obyčejný likér:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 vanilkový puding
  • rum, irská whiskey nebo jiný likér dle chuti
  • 30 g čokolády
  • cca 3 lžíce kávy (můžeme vynechat)
  • cca 3 lžíce cukru (můžeme použít i vanilkový cukr)

Ingredience na veganský likér:

 

  • 250 ml kokosového mléka
  • 500 ml plnotučného kokosového mléka (ideálně domácího)
  • 30 g veganské čokolády
  • ½ šálku hnědého cukru
  • ¾ šálku silné kávy
  • ¾ šálku likéru dle chuti (můžeme vynechat a nahradit vodou)
  • špetka soli

 

Postup:

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, do které přidáme smetanu ke šlehání (kokosové mléko) a cukr.

1

2

3

Dále si připravíme vanilkový puding. Ten uvaříme dle návodu s jedním rozdílem, místo mléka použijeme smetanu na vaření (vynecháme v případě veganského likéru).

4

Do robotu (můžeme použít také tyčový mixér) dáme rozpuštěnou čokoládu, přidáme případně puding, kávu a alkohol.

5

7

Krémový likér přelijeme do připravených lahví (vymytých a vysušených) a uložíme v chladu, kde je možné skladovat cca měsíc.

8

Náš domácí Bailey’s likér podávamé chlazený a nejlépe na ledu.

9

Zdroj(e) informací a obrázků: Apetionline, Toprecepty, Instructables, Keep Calm, Fried Dandelions, Oh She Glows

Sdílet článek