Domácí chléb krok za krokem

Jednoduchý domácí chleba, kvůli kterému si nemusíte kupovat elektrickou pekárnu a u jehož výroby se nenadřete. Navíc je zcela vhodný pro vegany, protože se obejde bez mléka a jiných živočišných produktů.

Domácí chléb z čerstvého droždí

Ingredience:

  • balení čerstvého droždí (42 g)
  • 1 kg výběrové hladké mouky
  • 1 lžička cukru krystal
  • ½ lžíce soli
  • ½ lžíce drceného nebo celého kmínu
  • 500 ml vlažné vody

Postup:

  1. Prvním krokem je výroba kvásku, ten si zaděláme ze 3 lžic vlažné vody, kvasnic a 1 lžičky cukru. Směs dobře promícháme a necháme kynout na teplém místě.
  2. Do mísy dáme mouku, sůl a kmín, přidáme vykynutý kvásek a ½ litru vody a vypracujeme těsto (kdo má doma hnětač, ušetří si počáteční práci).
  3. Necháme kynout 6 až 8 hodin (lze využít pedigovou ošatku – těsto tak získá krásný tvar a strukturu).
  4. Z vykynutého těsta vytvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech (do formy na chléb) nebo na pečící papír.
  5. Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
  6. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut (podle vlastností Vaší trouby).

1

Domácí chléb ze sušeného droždí

Ingredience:

  • balíček sušeného droždí (7 g nebo 10 g)
  • 400 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 300 ml studené vody

Postup:

  1. Vzhledem k tomu, že k tomuto receptu nepotřebujeme kvásek, můžeme začít rovnou s přípravou těsta.
  2. V míse smícháme mouku, sůl, kmín a droždí.
  3. Přidáme vodu a směs promícháme, lehce prohněteme.
  4. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 6 až 8 hodin (ráno si připravte a večer upečte nebo naopak), a to nejlépe v chladu.
  5. Pro lepší efekt je dobré vykynutou směs na pomoučeném povrchu roztáhnout na obdélník o tloušťce cca 2 cm a přeložíme na třetiny (jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku).
  6. Takto připravené těsto necháme ½ hodiny odpočinout.
  7. Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek a dáme na vymazaný plech (do formy) nebo na pečící papír.
  8.  Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
  9. Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut (podle vlastností Vaší trouby).

2

A jak jsme uspěli v redakci? Těsto na chléb jsme nechali kynout pod utěrkou necelých 7 hodin, poté jsme z těsta vytvarovali rovnou pecen, dali ho na plech a do předehřáté trouby, kde se na 225 stupňů pekl 30 minut.

3

Do těsta můžete přidat také bylinky, sušená rajčata, olivy, semínka a další přísady podle vaší vlastní chuti.

Zdroj(e) informací a obrázků: vareni, wikihow, redakce Scribbler