Detox menu na 3 dny i s recepty

green-456839_1280

Na počátku roku je v oblasti zdravé výživy nejčastěji slyšet otázky, které se týkají očisty organismu neboli detoxikace.

Správný detox zbaví tělo toxických látek, mezi které se může řadit cokoli, co má na náš organismus škodlivý vliv, což vede k nesnášenlivosti, alergickým reakcím a nemocem. Filtrem pro toxiny v našem těle jsou játra, ledviny, plíce, střeva a pokožka. Dnešní životní styl je bohužel příčinou, že základní obranné mechanismy těla na očistu nestačí, a tak je třeba jim občas trochu pomoct.

V průběhu očistné kůry je třeba dodržovat několik základních pravidel: zvýšit pitný režim (až 3 litry neperlivé vody, bylinkových čajů a smoothies), vyřadit z jídelníčku nezdravé pokrmy a nápoje (smažené pokrmy, uzeniny, průmyslově zpracované potraviny, konzervy, instantní potraviny, jídlo z fast foodu, alkohol, kávu, bílou mouku a bílý cukr, černý čaj), zvýšit objem vlákniny (jíst více zeleniny a pít zeleninové šťávy, jíst ovoce, ovesné otruby), jíst česnek, brokolici a pít čaj z ostropestřce mariánského nebo z pampelišky pro podporu jater, přidat pohyb a zároveň si dopřát dostatek odpočinku a spánku.

Tradiční detoxikační kůra nařizuje v prvních dnech pouze vodu, zeleninové šťávy, bylinkové čaje a zeleninové vývary. Pokud nežijete v průběhu roku úplně nejzdravěji, takovou očistu nedoporučujeme, a proto jsme pro Vás našli detoxikační menu na pouhé 3 dny, které je plné chutných nápojů i jídel.

Den první
Ihned po probuzení: Sklenice teplé vody s citronovou šťávou a špetkou kajenského pepře
Snídaně: Špenátové startovací smoothie s dýňovými semínky
Svačina: Jablko a 10 neloupaných mandlí
Oběd: Salát s kapustou a jablky
Svačina: Hruška a 10 vlašských ořechů
Večeře: Rizoto s quinoou a chřestem
Před spaním: Heřmánkový čaj s citronem a medem
Den druhý
Ihned po probuzení: Sklenice teplé vody s citronovou šťávou a špetkou kajenského pepře
Snídaně: Horký puding s chia semínky
Svačina: 2 fíky s mandlovým máslem a skořicí
Oběd: Středomořský salát
Svačina: Jablko a 2 lžíce mandlového másla
Večeře: Pastináková krémová polévka
Před spaním: Heřmánkový čaj s citronem a medem
Den třetí
Ihned po probuzení: Sklenice teplé vody s citronovou šťávou a špetkou kajenského pepře
Snídaně: Avokádové smoothie se špenátem
Svačina: 2 datle a 2 lžičky tahini pasty
Oběd: Salát s čekankou a červenou řepou
Svačina: Mix z 2 lžič kokosových plátků, 2 lžic mandlí a 2 lžic nepražených kakaových bobů
Večeře: Sauté s česnekem a zázvorem
Před spaním: Heřmánkový čaj s citronem a medem

 

1

1 Snídaně

Špenátové startovací smoothie s dýňovými semínky

Ingredience : 1 šálek vody nebo rostlinného mléka (mandlové, makové nebo kokosové mléko), 3 lžíce dýňových semínek, 1 menší vychlazený banán, 1 šálek vychlazených borůvek, 1 šálek listového špenátu, 1 lžíce lněných semínek, 1 lžíce chia semínek, 1 lžička mleté skořice, stévie na doslazení, kostky ledu
Příprava: Všechny ingredience rozmixujeme do nápoje bez hrudek a podáváme na ledu.

Horký puding s chia semínky

Ingredience: 1 šálek rostlinného mléka, 3 lžíce chia semínek, 2 lžíce medu nebo 5 kapek stévie, ½ lžičky mleté vanilky nebo vanilkového extraktu, špetka skořice, špetka zázvoru
Příprava: Do misky si nachystáme chia semínka, mezitím si v malém hrnci ohřejeme mléko, do kterého pro dochucení přidáme sladidlo (můžeme vynechat), skořici, vanilku a zázvor. Směs mícháme, dokud díky chia semínkům nezíská gelovitou konzistenci (cca po 2 minutách). Puding můžeme dozdobit ovocem a ihned podávat (pokud bychom chtěli puding za studena, necháme chladit alespoň 4 hodiny).

Warm-Chia-Pudding

Avokádové smoothie se špenátem

Ingredience: 1 šálek vody nebo rostlinného mléka (mandlové, makové nebo kokosové mléko), 1 vychlazený banán, ½ avokáda, hrst čerstvé petrželky, 1 šálek listového špenátu, 1 lžíce lněných semínek, 1 lžíce chia semínek, 1 lžička mleté skořice, stévie na doslazení, kostky ledu
Příprava: Všechny ingredience rozmixujeme do nápoje bez hrudek a podáváme na ledu.

2 Oběd

Salát s kapustou a jablky

Ingredience: 4 šálky kapusty, 1 šálek petrželky, šťáva z 1 většího citronu, 1 avokádo, 1 větší jablko, ¼ šálku mrkve, 4 lžíce olivového oleje, ¼ lžičky mořské soli, ¼ lžičky černého pepře, na ozdobení dýňová semínka a sušené brusinky.
Příprava: Kapustu, petržel, avokádo, jablko a mrkev pokrájíme na menší kousky a větší míse zamícháme s citronovou šťávou a kořením. Salát můžeme doplnit dýňovými semínky nebo sušenými brusinkami.

Massaged-Kale-Salad

Středomořský salát

Ingredience: 2 šálky listového salátu dle našeho výběru, 1 šálek petrželky, 1 mrkev, 1 větší jablko, ¼ šálku červené řepy, 10 čerstvých mátových lístků, 1 avokádo, olivy na ozdobení, dresing – 2 větší stroužky česneku, šťáva z 1 citronu, ¼ šálku červeného vinného octa, ¼ šálku olivového oleje, ½ lžičky dijonské hořčice, ¼ lžičky mořské soli, ¼ lžičky černého pepře
Příprava: Salát natrháme, petrželku nasekáme a ostatní zeleninu a ovoce pokrájíme na menší kousky, vše promícháme a zalijeme připraveným dresingem, který jsme si připravili v mixéru a nechali ho 15 minut odpočinout.

Salát s čekankou a červenou řepou

Ingredience: 2 šálky čekanky (nebo jiného listového salátu), 1 svazek salátové červené řepy s natí, 1 ¼ šálku mrkve, ¼ menšího červeného zelí, dresing – šťáva ze 2 citronů, 10 bazalkových lístků, ¼ šálku olivového oleje, 1 menší jablko, kousek čerstvého zázvoru, 1 menší stroužek česneku, ¼ lžičky mořské soli, ¼ lžičky černého pepře
Příprava: Salát a lístky z řepy natrháme, řepu, mrkev a zelí pokrájíme na menší kousky, vše promícháme a zalijeme dresingem, který jsme si připravili v mixéru a nechali ho 15 minut odpočinout.

3 Večeře

Rizoto s quinoou a chřestem

Ingredience: 1 šálek quinoy, ¼ šálku kokosového mléka, 1 šálek chřestu, ½ červené papriky, šťáva z 1 citronu, špetka kajenského pepře, ½ lžičky tymiánu, mořská sůl na dochucení
Příprava: Quinou připravíme podle návodu na balení a po uvaření do ní přimícháme mléko, aby quiona nasákla. Mezitím si pokrájíme chřest a papriku a přidáme je k rizotu. Nakonec promícháme s citronovou šťávou, kořením a bylinkami.

Pastináková krémová polévka

Ingredience: 1 lžíce olivového oleje, 2 velké řapíky celeru, 1 menší cibule, 4 větší pastináky, 2 lžičky koření na drůbež (můžeme připravit doma z petrželky, šalvěje, rozmarýnu, majoránky, sušené cibule, soli a pepře), 2 šálky vývaru (kuřecího nebo zeleninového) nebo vody, ½ lžičky mořské soli, ½ lžičky černého pepře, ½ šálku rostlinného mléka
Příprava: Ve větším hrnci si rozehřejeme olej, na kterém osmažíme celer a cibulku. Dusíme zhruba 3 minuty a poté přidáme pokrájený pastinák, koření a vývar/vodu, opepříme a osolíme. Necháme vařit 30 až 45 minut a poté rozmixujeme do jemného krému, na závěr přidáme mléko a polévku dohřejeme, pokud bude třeba.

Sauté s česnekem a zázvorem

Ingredience: 1 lžíce kokosového nebo olivového oleje, 2 lžičky opražených sezamových semínek, 1 menší cibule, menší kousek čerstvého zázvoru, 2 šálky červeného zelí,  ½ šálku žampiónů, 1 šálek mrkve, 2 stroužky česneku, 1 lžička mořské soli, ½ lžičky sezamového oleje
Příprava: Na pánvi si rozehřejeme olej, na kterém osmažíme cibuli, přidáme nastrouhaný zázvor a dusíme 2 minuty. Poté přidáme pokrájené zelí, houby a mrkev a prolistovaný česnek. Osolíme a dobře promícháme. Servírujeme polité horkým sezamovým olejem a sezamovými semínky.

Garlic-Ginger-Detox-Saute

4 Svačiny

Pokud jste mezi hlavními jídly hladoví, existuje celá řada vhodných potravin a svačinek, které jsou chutné a zdravé.

  • 10 neloupaných mandlí
  • 15 vlašských ořechů
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • řapíkatý celer nebo mrkev s hummusem
  • fíky a datle s oříškovým máslem

Zdroj(e) informací a obrázků: Designs Crazed, Hubnutí, Ywik Kiwy, Beauty And Health Expo, Hello Natural, Essence, Underground Health

Sdílet článek