Minijeřáby – 7 případů, kdy ocelové pavouky jen těžko nahradíte

Minijeřáby

Minijeřáby zažívají boom. Už nějakou dobu neplatí „Čím větší, tím lepší!“. Důvodů, proč tomu tak je, je hned několik. Zastavěná plocha se neustále zvětšuje. Stavební dělníci musí často pracovat ve velmi omezeném prostoru. Navíc se také zvyšují nároky na efektivitu a bezpečnost práce.

Tyto všestranné kompaktní stroje pomáhají čelit každodenním výzvám v moderním stavebnictví. Dokáží si poradit i s těmi nejnáročnějšími podmínkami. Správně tedy tušíte, že možností jejich využití je opravdu mnoho.

V tomto článku se dozvíte, v jakých konkrétních případech se bez jejich pomoci prostě neobejdete.

Minijeřáby jsou optimálním řešením:

  • Pro zdvihací práce v prostoru s omezeným přístupem. V tomto ohledu nemají konkurenci. Platí to nejen pro práce uvnitř staveb, ale také v interiérech. Pavouka totiž jen jednoduše složíte a provezete úzkou uličkou. Nejmenší typy projedou bez problému zárubněmi o šířce pouhých 60 cm. Můžete je také přepravovat nákladním výtahem. Díky jejich kompaktní velikosti a šetrnému způsobu ukotvení, jsou často využívány při instalacích exponátů v muzeích a galeriích. Dokáží se ladně pohybovat po mramoru i podlaze z exotického dřeva. Na místo určení se dostanou, aniž by podlahu poškodily.

Mohlo by vás zajímat

V některých případech lze minijeřáb vytáhnout na střechu s pomocí jiného minijeřábu. Všestrannost těchto strojů je opravdu ohromující.

  • Pro usazování nadrozměrných skel. Pavouci si poradí s opravdu těžkými skly, které mohou vážit stovky kilogramů. Není pro ně problém manipulace s vydutými skly. Dokáží je umístit pod převis a také v negativním úhlu. Pracují na milimetry přesně. S tímto důmyslným zařízením dostanete sklo prakticky kamkoliv.
  • Pro práci v členitém terénu a za nepříznivých povětrnostních podmínek. Díky jejich teleskopickým „pavoučím“ nohám je lze bezpečně ukotvit i na bahnitém podloží. Jsou tedy ideální alternativou standardních jeřábů při zdvihacích pracích v přírodním terénu nebo za nepříznivého počasí. Zdvihají nejen klasické stavební materiály a dokáží si poradit s různým typem kamene a přemístit vzrostlé stromy.
  • Pro instalace ocelových prvků. Tyto práce vyžadují šetrnou manipulaci a přesnost. Nejtypičtější zakázkou je v tomto případě instalace ocelových schodišť uvnitř interiérů, kde má podlaha omezenou nosnost.
  • Pro práce uvnitř obchodních center. Využívají se k instalacím a zasklívání výloh. Pracují rychle a nejsou hlučné, takže neruší běžný provoz ani nakupující zákazníky.

Bláznivá zakázka? Pro ocelové pavouky žádný problém!

Práce v omezeném prostoru, členitém terénu, zasklívání a instalace v interiéru, to jsou zakázky, které jsou pro pavouky typické. Pro tento účel byly zkonstruovány a těžko byste hledali stroj, který by je v těchto úkonech překonal.

Není ale výjimkou, že jsou využívány i k velmi kuriózním pracím. Jako třeba pomoc při výlovu podomácku vyrobených letácích strojů, které při svých neúspěšných pokusech o let skončily v řece.

Malý, ale výkonný pomocník, který vám výrazně usnadní vaše zdvihací práce

Díky tomuto článku víte, jaké jsou typické zakázky pro minijeřáby.

Oceloví pavouci mají řadu výjimečných vlastností, a proto je jejich použití v uvedených příkladech tím nejefektivnějším a také nejekonomičtějším řešením.

Na kterou z těchto činností byste pavouka využili vy?

Máte osobní zkušenost s tímto strojem? V tom případě budeme rádi, když se o ni s námi podělíte.