Mandlové mléko a jeho kamarádi

drip-175551_1280 (1)

V redakci jsme dostali ráno chuť na mléko, ale jelikož polovina z nás trpí alergií, museli jsme zvolit jeho rostlinnou variantu. A co víc, nechtělo se nám ani do obchodu. A tak jsme vzali velkou hrst mandlí a čistou vodu a za pár hodin jsme měli chutné mandlové mléko bez jakýchkoliv umělých látek, které se do něj při jeho výrobě tradičně přidávají. Z výroby mléka nám zbyly mleté mandle, které s radostí přidáme do ranní ovesné kaše nebo nějakého pečeného koláče.

Pro výrobu domácího rostlinného mléka potřebujete pouze dvě hlavní ingredience: rostlinnou složku a vodu. Pojďme si tedy představit pár velmi jednoduchých receptů, díky kterým si můžete udělat vlastní rostlinné mléko za poloviční cenu než v obchodě.

Ořechové mléko

Můžeme připravit mandlové, mléko z kešu nebo lískových oříšků či vlašských ořechů. Ořechová mléka jsou krémová a velice chutná. Minimálně na 2 hodiny (ideálně na 10 – 12 nebo přes noc) namočíme 1 šálek ořechů do 3 šálků vody. Poté scedíme a ořechy rozmixujeme v nové, čisté vodě. Vznikne nám mléko, na jehož dně se usadily rozsekané ořechy a na jehož povrchu se objevila pěna. Mléko je třeba scedit a přelít do čisté nádoby.

2


„Odpad“ neboli ořechy, které nám zbyly, můžeme ihned použít při pečení či do snídaňové (svačinové) kaše nebo usušit v troubě (2 – 3 hodiny na mírný stupeň) a poté zamrazit.

3

Ovesné mléko

Ovesné mléko je o něco sladší než to sojové a jeho výroba je ještě snadnější. Stačí jen smíchat 1 šálek ovesných vloček a 3 šálky horké vody (ne vařící). Necháme odstát přes noc a druhý den rozmixujeme. Mléko je třeba scedit a přelít do čisté nádoby. Pokud chcete mít mléko hned od počátku sladší, doporučujeme přidat javorový nebo agáve sirup a ½ lžičky vanilkového extraktu, neuškodí ani špetka soli.

4

Rýžové mléko

V hrnci přivedeme k varu ¾ šálku hnědé rýže a 3 šálky vody. Vaříme na mírném stupni 45 minut, a pokud je třeba, přidáme vodu, které se mezitím vypařila. Jakmile je rýže měkká, přidáme 4 šálky vody a vanilkový extrakt, pokud chceme ochutit. Promícháme a necháme dalších 45 minut odstát. Rozmixujeme, mléko je poté třeba scedit a přelít do čisté nádoby.

5

Kokosové mléko

V robotu rozmixujeme 4 šálky vody spolu se 2 šálky strouhaného kokosu. Mixujeme zhruba 2 minuty, poté je třeba nápoj scedit a přelít do čisté nádoby.

6

Sojové mléko

V první řadě je třeba, aby nám sojové boby změkly. Přes noc tedy namočíme 1 šálek sojových bobů do 2 šálků vody. Sojové boby musí změknout a zdvojnásobit objem (necháme namočené, dokud se tak nestane). Poté vodu slijeme a boby důkladně propláchneme (můžeme i odslupkovat pro jemnější chuť mléka). Boby vložíme do mixéru spolu se 4 šálky vody, přes plátno nebo jemné sítko poté přecedíme. Mléko přivedeme k varu a poté na mírném stupni vaříme asi 20 minut (je třeba hlídat, mléko rychle nabývá a bublá). Necháme vychladit na pokojovou teplotu, sebereme škraloup a přelijeme do čisté nádoby.

7

8
Okara, tedy hmota, která nám zbude po výrobě mléka, se dá velmi dobře použít polévek a zeleninových salátů nebo jako polotovar pro výrobu karbanátků, paštik a pomazánek. Může se použít také při přípravě slaných a sladkých pokrmů. Po upečení získá chuť kokosových ořechů, takže ji lze použít do ořechových náplní nebo do koláčů místo tvarohu.

9

K mléku se výborně hodí másla vyrobená z ořechů nebo semínek, návod na jejich domácí výrobu najdete zde.

Zdroj(e) informací a obrázků: Organic Authority, The Kitchn, Spicie Foodie, She knows, Happy Olks, Sulekha, Instructables, Fitnea, Home Made, Bio Life, Serle Wellness, The Intolerant Gourmet, Nandyala, The Splendid Table

Sdílet článek