Domácí máslo z ořechů a semínek

peanut-butter-350099_1280

Pojďte si s námi vyrobit a ochutnat domácí másla, která jsou plná bílkovin, vlákniny, zdravých tuků a olejů, živin a která neobsahují žádné škodlivé látky a jsou vyrobená jen z takových surovin, která do nich s čistým svědomím dáte.

Vyzkoušejte namazat na palačinky či Vaše oblíbené sladké pečivo, přidejte do zálivek nebo ochutnejte s domácím chlebem.

Máslo z kešu oříšků

Ingredience: ¼ šálku ghí, 4 šálky kešu oříšků, 1 lžička soli, semínka z 1 vanilkového lusku

Postup: Ve velké pánvi rozpustíme ghí a přidáme kešu oříšky a sůl, za neustálého míchání necháme oříšky opéct do zlatova (cca 5 minut). Oříšky necháme vychladnout a následně 10 – 15 minut mixujeme, je to doba nezbytná pro uvolnění přirozeného oleje. Následně mixujeme do té doby, dokud nemá směs požadovanou konzistenci másla, poté přidáme semínka vanilky a mícháme dalších 30 sekund. Hotové máslo přendáme do nádoby, v chladu můžeme skladovat až několik týdnů.

vanilla-cashew-butter4

Mandlové máslo

Ingredience: 4 šálky mandlí, ½ lžičky soli, ½ mleté skořice, 2 jemně nasekané vanilkové lusky (dle chuti)

Postup: V troubě předehřáté na 180°C necháme 15 minut péct 2 šálky mandlí. Vychladnuté mandle smícháme se zbytkem ořechů, solí, skořicí a případně vanilkou a mixujeme cca 15 minut do konzistence másla. Máslo lze v uzavřené sklenici skladovat na suchém a chladném místě až několik měsíců.

almond butter 001_thumb[1]

Máslo ze slunečnicových semínek

Ingredience: 6 šálků slunečnicových semínek, ½ lžičky soli, 1 lžička vanilkového extraktu

Postup: Semínka opečeme do zlatova v troubě na 180°C (max. 20 – 25 minut). Po vychladnutí je třeba asi 20 minut mixovat, dokud nezačnou uvolňovat olej. Poté mixujeme společně se solí a vanilkovým extraktem do hladka. Uložíme ve vzduchotěsné nádobě.

Homemade-Sunflower-Seed-Butter-5

Máslo z dýňových semínek

Ingredience: 3 šálky opražených dýňových semínek, ½ lžičky mleté ​​skořice, ¼ lžičky mletého muškátového oříšku, ¼ lžičky mletého zázvoru, špetka mletého nového koření a špetka mletého hřebíčku, 2 lžičky javorového nebo agáve sirupu, 2 lžičky rostlinného oleje

Postup: Všechny ingredience rozmixujeme a v případě potřeby přidáme rostlinný olej, abychom docílili konzistence másla (máslo nesmí být vysušené). V uzavřené nádobě lze v chladu skladovat až po dobu několika týdnů.

4591094_orig

Sezamové máslo (Tahini pasta)

Ingredience na 300 ml tahini: 200 g sezamových semínek, 60 ml olivového oleje, špetka mořské soli

Postup: Rozehřejeme si troubu na 170°C. Na plech položíme papír na pečení a rovnoměrně na něj nasypeme semínka. Pečeme 7 minut, pak vytáhneme, důkladně prohrábneme a pečeme dalších 7 minut. Hotová semínka mají mít zlatou barvu (pozor, velmi lehce se spálí). Semínka vsypeme do mixeru a jednu minutu mixujeme na sucho, pak postupně přidáváme olivový olej, aby se vytvořila požadovaná konzistence. Přidáme mořskou sůl dle chuti. Uchováváme v lednici až 1 měsíc.

Tahini-Seed-Superfood-Paste-830x450

Kokosové máslo

Ingredience: 6 šálků strouhaného kokosu, ½ šálku kokosového oleje, ¼ lžičky soli

Postup: Všechny ingredience rozmixujeme do krémové konzistence. Máslo uchováváme nejlépe ve skleněné nádobě a v chladu.

image22

Arašídové máslo

Ingredience: 400 g arašídů, 1 lžíce tekutého sladidla, 1 lžička soli

Postup: Arašídy nejdříve opražíme a následně necháme vychladnout. Poté všechny ingredience rozmixujeme do krémové konzistence. Máslo uchováváme nejlépe ve skleněné nádobě a v chladu.

o-PEANUT-BUTTER-RECALL-facebook

Čokoládové máslo

Ingredience: 1 hrnek lískových oříšků, 350 g mléčné čokolády, 1 lžíce kakaa, 2 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce moučkového cukru, špetka soli, vanilkový extrakt (lusk) dle chuti

Postup: Oříšky necháme nejdříve péct zhruba 10 minut na 170°C, abychom je mohli následně snadno oloupat. Necháme vychladnout a mezitím si rozpustíme ve vodní lázni čokoládu. Následně si v robotu rozmixujeme do hladké pasty oříšky, přidáme olej, cukr, kakao, vanilku, sůl a a nakonec přidáme čokoládu. Mixujeme do krémové konzistence. Máslo uchováváme nejlépe ve skleněné nádobě a v chladu.

homemade hazelnut cocoa spready

Zdroj(e) obrázků a informací: The Healthy Foodie, Serious Eats, Elle, Veganza, Home-Made, fitfoodiefindshoneywhatscooking, babble, season2seasoneatingsuperfoodhealthbenefits,  thesuburbansoapbox, huffingtonpost, superhealthykids  

Sdílet článek