Čokoláda patří mezi oblíbené sladkosti, ke kterým se člověk uchyluje, když ho honí mlsná. Vyrábí se z kakaových bobů a kakaového másla, a platí, že čím více kakaa obsahuje, tím je kvalitnější. Na čokoládě se neoplatí příliš šetřit, pokud si na ní chcete opravdu pochutnat. Co všechno nevíte o kakaových bobech?
Co jsou to kakaové boby
Zjištění, že kakaové boby jsou ve skutečnosti semena ovoce, může být pro někoho docela překvapivé. Většina lidí se pravděpodobně nad jejich původem ani nezamýšlí. Není ale vůbec na škodu se o nich dozvědět něco více. Kakaové boby jsou totiž základní složkou čokolády. Plodí je stálezelený kakaovník, latinsky Theobroma, jehož domovinou je Střední Amerika. Ostatně s objevením tohoto kontinentu Kryštofem Kolumbem se čokoláda rozšířila i do Evropy. Plodem kakaovníku je lusk, v nichž se schovává asi 20 až 60 kakaových bobů. Nepražené boby mají hořkosladkou chuť s oříškovým nádechem.
Co všechno kakaové boby obsahují
V kakaových bobech najdeme polyfenoly, které snižují hladinu cholesterolu, výšku krevního tlaku i rezistenci na inzulin. Dále obsahují flavonoidy, jež patří k antioxidantům. Ty chrání organismus před nemocemi a stářím. Kromě nich jsou kakaové boby bohaté na bílkoviny, draslík, esenciální mastné kyseliny, vápník, chrom, zinek a síru. Jedná se tedy o veskrze zdravou potravinu.
Jak získají kakaové boby svou typickou chuť čokolády
Syrové kakaové boby mají k čokoládě hodně daleko. Jejich čokoládovou chuť je třeba získat fermentací a pak sušením. Raw kakao bývá nepražené, většinou šetrně mleté či drcené, čímž si zachovává významné množství živin.
K čemu je možné raw kakao používat
Zapomeňte na běžné kakao prodávané v obchodních sítích a dopřejte si kvalitu v podobě raw kakaového prášku. Je možné ho přidat do smoothie, jogurtu, tvarohu nebo si z něho připravit klasický kakaový nápoj z mléka. Využijete ho i při pečení moučníků.