Stolní fotbálek: Zábava pro malé i velké kluky

stolní fotbaly

Fotbal je hra, která baví už celá desetiletí. Není proto divu, že existuje i ve stolní podobě. Říká se jí foosball nebo soccer. Díky tomu si ji může zahrát opravdu každý. Odkud se stolní fotbal vzal a jaká je nabídka této společenské hry na trhu?

Jaká jsou pravidla stolního fotbalu?

Stolní fotbal si mohou zahrát celkem čtyři hráči, z nichž dva jsou obránci a dva útočníci. Na osmi tyčích jsou umístění panáčci, kteří představují jednotlivé fotbalisty. Cíl hry je stejný jako u klasického fotbalu – dát co nejvíce gólů do branky. Tato hra je ideální domácí zábavou pro velké i malé kluky. Stolní fotbal ale najdete také jako součást vybavení v restauracích nebo hernách.

Jaká je historie stolního fotbálku

Patent této hry pochází ze Spojených států amerických, kde byl v roce 1901 zaregistrován. Velmi rychle si získal zájem zákazníků, a tak není divu, že se brzy dostal i za moře – do Německa a Belgie. Tam byla dokonce založena foosballová liga a dnes se stolní fotbálek hraje i na profesionální úrovni. Konají se dokonce i mistrovství světa. Také v České republice existuje foosballová liga.

Jaká je nabídka stolních fotbálků na trhu

Mít doma stolní fotbal je snem mnoha malých kluků. Určitě by udělal radost pod vánočním stromečkem jako překvapivý dárek. Sortiment této hry je poměrně pestrý. Na trhu najdete stolní fotbal pro děti i verzi pro profesionály. Liší se od sebe zejména velikostí. Dražší modely jsou opatřené pevnou konstrukcí, ergonomicky tvarovanými rukojeťmi a pruty z vysoce kvalitní oceli. Profesionální verze bývají opatřené také elektronickým mincovníkem, LED osvětlením a jsou vhodné pro použití v herně, baru, restauraci, klubovnách, hospodách nebo zábavních parcích. Nejčastěji se prodávají hrací stoly v plochou 120 × 70 cm, pro domácnosti však existují i menší modely.