Oblíbené tyčinky v čokoládě

chocolate-524749_1280

Banány v čokoládě

Ingredience: 3 banány, ½ hrnku čokolády, ½ hrnku arašídového másla

Postup:

  1. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, přidáme arašídové máslo a vytvoříme hladký krém.
  2. Nakrájené banány rozmístíme na plech (plochu) vyloženou pečícím papírem a polijeme je krémem.
  3. Čokoláda nejlépe ztuhne v mrazáku nebo v chladné spíži.
  4. Jakmile jsou tyčinky hotové, můžeme je uložit do vzduchotěsné nádoby nejlépe v lednici či mrazáku.

Bounty

Ingredience na kokosovou náplň: 2 šálky strouhaného kokosu, ¼ šálku kokosového oleje, 4 lžíce medu, javorového nebo agáve sirupu, ¼ lžičky mořské soli, 1 vanilkový lusk nebovanilkový extrakt, 1 lžíce vody

Ingredience na čokoládovou polevu: ¼ šálku kokosového oleje, 2 lžíce másla, ¼ šálku kakaa, ¼ šálku medu, špetka soli

Postup:

  1. Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a přidáme sladidlo, sůl a vanilku a důkladně promícháme (vyšleháme).
  2. Do směsi přimícháme kokos. Pokud se nám bude zdát směs málo sladká, přidáme ještě sladidlo. Směs zabalíme do potravinové folie a necháme asi 30 minut tuhnout v chladu.
  3. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej, přidáme máslo, kakao, med a sůl.
  4. Kokosovu náplň si rozložíme na pečící papír a rozkrájíme na stejně velké tvary (tyčinky), mělo by nám vyjít cca 12 kusů.
  5. Každou tyčinku je třeba polít z obou stran čokoládou, k tomu se nejlépe hodí mřížka, na které můžeme tyčinky v čokoládě namáčet nebo obracet.
  6. Hotové tyčinky uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců.

Mars

Ingredience: na nugát: 2 bílky, ¼ lžičky kypřícího prášku, 1½ šálku cukru, 1 šálek kukuřičného sirupu, ½ šálku vody, 100 g čokolády, 2 lžíce kakaa

Ingredience na karamel: 1 šálek cukru, ¾ šálku smetany ke šlehání, ½ šálku kukuřičného sirupu, 4 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu

Ingredience na polevu: 400g oblíbené čokolády

Postup:

  1. Bílky vyšleháme s kypřícím práškem, přidáme ostatní ingredience a v hrnci necháme „vařit“ na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  2. Mezitím si vyložíme formu (plech) pečícím papírem, kam posléze rozpostřeme hotový nugát.
  3. Zatímco nám bude tuhnout nugát, připravíme si z potřebných ingrediencí karamel. Karamelem polijeme nugát a necháme cca 2 hodiny tuhnout.
  4. Po ztuhnutí si vytvoříme tyčinky rozkrájením nugátu s karamelem, jejich velikost závisí zcela na Vás.
  5. Každou tyčinku je třeba polít z obou stran čokoládou, k tomu se nejlépe hodí mřížka, na které můžeme tyčinky v čokoládě namáčet nebo obracet.
  6. Tyčinky necháme asi 20 minut odpočinout, než čokoláda ztuhne, poté můžeme hned ochutnat.
  7. Hotové tyčinky uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců.

Snickers

Ingredience na čokoládovou vrstvu: 2 ½ šálku čokolády, ½ šálku arašídového másla

Ingredience na nugátovou vrstvu: ¼ šálku másla, 1 hrnek cukru, ¼ šálku kondenzovaného mléka, 1 ½ šálku pomazánky marshmallow (můžeme nahradit rozmixovanými marshmallow bonbóny), ¼ šálku arašídového másla, 1 ½ šálku solených, na hrubo nasekaných arašídů, 1 lžička vanilkového extraktu

Ingredience na karamelovou vrstvu: 1 šálek cukru, ¾ šálku smetany ke šlehání, ½ šálku kukuřičného sirupu, 4 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Plech vyložíme pečícím papírem nebo důkladně vymažeme.
  2. V hrnci si na vodní lázni rozpustíme ½ množsví čokolády, do které přidáme ½ množství arašídového másla. Tato směs bude tvořit první (spodní) vrstvu, vylijeme ji proto na připravený plech, rozprostřeme po celé ploše a necháme důkladně ztuhnout (nejlépe v chladničce).
  3. Mezitím, než nám ztuhne základní vrstva, si připravíme nugátovou vrstvu. Na středním plameni rospustíme máslo, přidáme cukr, mléko a za stálého míchání přivedeme k varu (cukr se musí rozpustit).
  4. Vaříme po dobu asi 5 minut, poté přidáme marshmallow, arašídové máslo a extrakt. Jakmile se všechny ingredience spojí v jemný krém, vrstvou potřeme čokoládový základ a posypeme oříšky. Opět necháme ztuhnout v chladu.
  5. Zatímco nám bude tuhnout nugát, připravíme si z potřebných ingrediencí karamel. Karamelem polijeme nugát a necháme další 1 – 2 hodiny tuhnout.
  6. V hrnci si na vodní lázni rozpustíme ½ množství čokolády, do které přidáme ½ množství arašídového másla. Tato směs bude tvořit poslední (vrchní) vrstvu, vylijeme ji na karamelovou vrstvu, rozprostřeme po celé ploše a necháme důkladně ztuhnout.
  7. Ze čtyřvrstvého plátu nakrájíme tyčinyk (požadované tvary, které uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců.

Twix

Ingredience na sušenkovou vrstvu: 1 šálek másla, 1 šálek cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 šálky hladké mouky

Ingredience na karamelovou vrstvu: 1 šálek cukru, ¾ šálku smetany ke šlehání, ½ šálku kukuřičného sirupu, 4 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu

Ingredience na čokoládovou vrstvu: 2 ½ šálku čokolády, ½ šálku arašídového másla

Postup:

  1. Nejprve si připravíme sušenky. Ve středně velké míse smícháme máslo, cukr a vanilku a přídáme mouku. Těsto bude podobnému tomu na koláč. Rozprostřeme jej na plech vyložený pečícím papírem, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 160°C do zlatova (max. 30 minut).
  2. Zatímco nám bude chladnout sušenkový základ, připravíme si z potřebných ingrediencí karamel. Karamelem polijeme sušenkovou vrstvu a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí rozkrájíme na tyčinky (nebo jiné požadované tvary).
  3. V hrnci si na vodní lázni rozpustíme čokoládu, do které přidáme arašídové máslo. Každou tyčinku je třeba polít z obou stran čokoládou, k tomu se nejlépe hodí mřížka, na které můžeme tyčinky v čokoládě namáčet nebo obracet.
  4. Hotové tyčinky uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců

Zdroj(e) informací a obrázků: Love Pomegranate House, My New Roots, Ironwhisk, How Sweet It Is, King Arthur Flour, A Humble Bumble

Sdílet článek