Ořechy v jogurtu, wasabi, sezamu, koření a bylinkách

Ořechy v jogurtu

Ingredience:

  • ½ šálku zakysané smetany nebo bílého jogurtu
  • 1 šálek cukru
  • 1 lžíče kukuřičného sirupu
  • špetka soli
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky ořechů

Postup: V hrnci smícháme zakysanou smetanou/jogurt, cukr, kukuřičný sirup a sůl. Za stálého míchání přivedeme k varu a poté odstraníme z tepla. Vmícháme máslo a vanilku a následně ořechy. Důkladně zamícháme, aby se všechny ořechy obalily. Poté je rozložíme na pečíčí papír, a pokud bude třeba, oddělíme je od sebe vidličkou. Necháme vychladnout a můžeme podávat. V jogurtu lze obalit také oblíbené sušené ovoce (např. rozinky).

Wasabi ořechy

Ingredience:

  • ¼ šálku hrubé mořské soli
  • 1 šálek nesolených arašídů
  • 2 vaječné bílky
  • 5 lžič wasabi prášku
  • 2 lžíce wasabi pasty
  • 2 lžíce kukuřičné mouky

Postup: Troubu si předehřejeme na 170°C (150°C v případě horkovzdušné) a plech vyložíme pečícím papírem. Smícháme ořechy a sůl a popřádně promícháme, následně přidáme lehce vyšlehané bílky, wasabi prášek i pastu a mouku. Pečeme po dobu 40 – 50 minut.

Pikantní ořechy

Ingredience:

  • 2 šálky ořechů
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce chilli omáčky
  • 1 až 2 lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky sušené cibule
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky soli

Postup: Troubu si předehřejeme na 170°C (150°C v případě horkovzdušné) a plech vyložíme pečícím papírem. Všechny ingredience smícháme dohromady a poté rozložíme na připravený plech, v případě potřeby oddělíme vidličkou. Pečeme asi 8 – 12 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat.

Ořechy s rozmarýnem a tymiánem

Ingredience:

  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 3 lžičky tymiánu
  • 5 lžiček javorového sirupu
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky soli
  • 5 lžiček olivového oleje
  • 2 šálky ořechů

Postup: Na oleji opražíme ořechy, přidáme sirup, koření a bylinky. Cukr necháme zcela rozpustit. Ořechy necháme vychladnout na plechu vyloženém pečícím papírem a poté můžeme podávat.

Ořechy v medu a sezamu

Ingredience:

  • 2 lžíce medu
  • 2 šálky pražených nesolených mandlí
  • ¼ lžičky soli
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ¼ šálku sezamových semínek

Postup: Troubu si předehřejeme na 170°C (150°C v případě horkovzdušné) a plech vyložíme pečícím papírem. V míse smícháme tekutý med s ostatními ingrediencemi a poté rozložíme na plech. Pečeme asi 10 minut, necháme vychladnout a poté podáváme.

Ořechy v čokoládě

Ingredience:

  • 2 tabulky čokolády (mléčné nebo hořké)
  • 2 šálky opražených ořechů
  • 1 lžíce medu, agáve sirupu nebo jiného tekutého sladidla

Postup: Čokoládu rozpustíme na vodní lázni a přidáme sladidlo. Ořechy zalijeme hruba polovinou množství čokolády a rozložíme na plech vyložený pečícím papírem, počkáme dokud nezačne čokoláda lehce tuhnout (můžeme také nechat vychladit v lednici na cca 5 minut). Po ztuhnutí smícháme obalené ořechy se zbývající čokoládou, kterou jsme si v případě potřeby ještě trochu rozpustili. Necháme ztuhnout a podáváme. Ořechy je možné ještě obalit v kakau nebo pro obalení použít čokoládu bílou.

Zdroj(e) informací a obrázků: Food, DV Candy, SBS, Instructables, All Day I Dream About Food, Framed Cooks, A Couple Cooks, The Tolerant Vegan, Growing Naturals, Diabetes Insider