Myslíte si, že nejpoužívanější přílohou jsou brambory? Máte pravdu. Postupně se ale do popředí dostává příloha pro mnohé celkem nová. Přitom má s klasickým bramborem mnoho společného. Jedná se o batáty. Čím se liší?
- Lehce nasládlá chuť
- Načervenalá barva
- Menší kalorická hodnota
Pokud jste o této možnosti přílohy již slyšeli, a chcete ji vyzkoušet, jste na správném místě. Máme pro vás zajímavý recept na batáty. A to hned ve třech různých podobách. Uvidíte, jak může být jejich příprava jednoduchá. Zvládne ji téměř každý.
Pečené jsou velmi dobré
Začneme receptem, kterým jsou pečené batáty. Jejich příprava je jednoduchá. Stačí si předehřát troubu, připravit plech s pečícím papírem, a ten lehce potřít olivovým olejem. Následně se zmíněné sladké brambory omyjí, a nakrájí na čtvrtiny. Ty se vyskládají na pečící papír. Potom už je stačí jenom lehce osolit a v případě zájmu doplnit medvědím česnekem, nebo pálivou paprikou. Takto se pečou 30 – 60 minut, následně se vyndají a je možné je konzumovat.
Zaujme také pyré
Máte rádi klasickou bramborovou kaši? Potom si její alternativu můžete připravit i z batátů. Vaří se úplně stejně, jako brambory. Je třeba je oloupat a potom vařit několik desítek minu v osolené vodě. Potom je stačí přecedit a následně přidat kousek másla a teplo smetanu. Pomocí hnětače lze vytvořit chutné pyré. Následně ho stačí naservírovat na talíř a podávat – třeba s jakýmkoliv druhem masa.
Klasické vaření zvládne každý
Chcete batáty zatím jenom vyzkoušet a nechcete se pouštět do žádných neznámých úprav? Potom je můžete klasicky uvařit. Stejně, jako běžné brambory. Je možné jak vaření oloupaných, tak i vaření ve slupce. Důležitá je osolená voda a doba vaření tak dlouhá, dokud nebudou měkké. Poté stačí jenom vylít veškerou vodu a můžete podávat. Doporučujeme omastit kouskem másla.