Tabouleh, libanonská klasika

1280px-Flickr_-_cyclonebill_-_Tabbouleh

Jste už znudění z tradičního rajčatového či okurkového salátu, chtěli byste vyzkoušet něco nového a chutného, co se bude hodit jako příloha k masu? Zkuste recept na tradiční libanonský salát, který na tamních stolech nikdy nechybí.

A pokud byste chtěli Váš oběd opravdu ozvláštnit, doporučujeme také tradiční falafely hummus a k tomu pita chléb.

Tabouleh je salát z čerstvých surovin, do kterého patří zejména velké množství čerstvé petržele a na jemno nakrájená rajčata. Do tradičního receptu patří také bulgur nebo kuskus (popř. pohanka, pokud děláme bezlepkovou verzi), šalotka, limetková šťáva, máta a dle Vaší chuti také okurka.

Recept na salát Tabouleh

Ingredience:

  • 100 g bulguru/kuskusu/pohanky
  • ¼ svazku máty
  • 1 svazek petržele
  • 3 rajčata
  • ½ okurky (lze vynechat)
  • 1 šalotka
  • šťáva z 1 limetky
  • 3 – 5 lžic olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup:

  1. Dle návodu připravíme bulgur/kuskus/pohanku, obecně postačí dvojnásobek vody oproti hmotnosti obilovin. Vaříme 5 – 7 minut, poté necháme dalších asi 10 minut dojít v hrnci.
  2. Rajčata by měla být správně zbavena slupky, proto je třeba je také zpařit a následně oloupat. Pokud Vám slupka nevadí, lze tento krok samozřejmě vynechat.
  3. Zeleninu, tedy cibulku, okurku i rajčata (zbavená jader) nakrájíme na co nejmenší kostičky (2 – 5 mm).
  4. Z omytých a osušených bylinek natrháme lístky a nasekáme je na jemno.
  5. Z limetkové šťávy, oleje, soli a pepře si připravíme zálivku.
  6. Ve velké míse smícháme bulgur/kuskus/pohanku s bylinkami, přidáme zeleninu a přelijeme zálivkou. Vše dobře promícháme a můžeme podávat.

Zdroj(e) informací a obrázků: Foodtastic, Tarazi Foods, Design Sponge, No Recipes

Sdílet článek