Bylinky se užívají ke konzumaci, ale také na obklady a koupele. Dají se z nich vařit čaje a lze je přidávat do pokrmů. Bylinky (léčivé rostliny) jsou nejvýznamnějším zdrojem přírodních léčiv.
Bylinky dodávají chuť pokrmům, můžeme je přidat do polévek (petržel, pažitka, saturejka, majoránka), využívají se při vaření příloh i k masu (rozmarýn, tymián, bazalka, oregáno). Některé můžeme použít i do buchet, koláčů i cukroví (anýz, zázvor, skořice, hřebíček).
Jaké bylinky patří k těm nejznámějším a které využijeme často i v naší kuchyni, se dozvíte v následující infografice.
Nejlepší způsob, jak mít vždy čerstvé bylinky na dosah, je vytvořit si svou vlastní bylinkovou zahrádku, kterou lze umístit na balkoně (ve vhodném ročním období) i uvnitř domu či bytu. Čerstvé bylinky ocení ve své kuchyni nejedna kuchařka. Přinášíme stručného, jak si vytvořit vlastní bylinkovou zahrádku u vás doma.
Zdroj(e) informací a obrázků: illustratedbites, chadwicks, truhlikov, bylinky, primakoreni, slcgreenblog