Základem restaurace je kvalitní kuchyně, což se pozná podle šikovnosti šéfkuchaře. On ale potřebuje mít k ruce kuchyňské vybavení, bez kterého sotva uvaří vynikající jídlo. Zařídit kuchyňský prostor je v režii majitele restaurace. V jeho zájmu je vybavit restaurační kuchyň nejmodernějšími přístroji pro mechanické a tepelné zpracování potravin stejně jako nejrůznějšími doplňky a příslušenstvím.
Co patří do gastro vybavení
O kuchyni lze rozhodně říct, že je srdcem každé restaurace, hospody, závodní jídelny, cukrárny nebo cateringové společnosti. Je-li správně vybavená, poskytuje vhodný prostor pro to, aby kuchař mohl ukázat všechno nejlepší ze své zručnosti při přípravě jídel. Do gastro vybavení proto patří nejen pracovní linka, sporák, trouba, ale také různé nářadí, nože, mixéry a další elektrospotřebiče, jež usnadňují práci všem, kteří se v kuchyni při vaření vyskytují.
Jaké výhody nabízí ohřívací lampa
V bufetech, rychlém občerstvení i v restauraci jistě přijde vhod závěsná ohřevná lampa, která udrží pokrmy teplé po několik hodin. Jídlo tak není třeba ohřívat. Tepelný výkon většinou záleží na vzdálenosti mezi lampou a pokrmem, který je pod ní. Zdrojem tepla je infračervené záření. Tato lampa velmi zjednoduší servírování jídla hostům a je moderní kuchyňskou vychytávkou v gastro provozech.
Profi mikrovlnná trouba
V bufetech nebo provozech rychlého občerstvení je tradičním vybavením profi mikrovlnná trouba. Oplatí se vsadit na model s komorou a pláštěm z nerezové oceli. Nevadí, když bude mít manuální ovládání, které je v případě bufetu pohotové a rychlé. Takové modely patří k těm levnějším. Mikrovlny s digitálním ovládáním bývají dražší, což ale vyváží to, že si lze teplotu i čas ohřevu individuálně nastavit.
Bez vodní lázně se obejde málokterý gastro provoz
Součástí kuchyně restaurací či závodních jídelen je vodní lázeň. Gastro provozy potřebují uchovávat jídlo v teplém stavu po dlouhou dobu, a vodní lázeň jim to umožňuje. U těchto spotřebičů lze teplotu regulovat. V nabídce obchodů bývají vodní lázně o různých objemech. Obvykle jsou vyrobené z nerezu a umožňují ohřev podle typu od 1 do 4 nádob.