Někdy chodíme nakupovat podle seznamu, někdy nakupujeme bez rozmyslu a do košíku házíme, co nám zrovna padne do oka nebo na co máme aktuálně chuť.
Plýtvání potravin a vyhazování zbytků však nemusí být nejvhodnější řešení, jak v naší nákupní chybě pokračovat. Zbytky potravin a kuchyňský odpad včetně slupek a stonků, některé obaly od potravin nebo další kuchyňské potřeby – to všechno můžeme „recyklovat“ a použít znova.
Recyklace kuchyňských zbytků může začít právě teď!
Kávový logr
Jednou za týden použijte společně s kondicionérem na vlasy, pomůže je zjemnit a přidá na lesku. Smícháním s kokosovým olejem získáte jemný tělový peeling. Pokud máte krb, před čištěním nasypte kávovou sedlinu dovnitř, zabráníte tak létání popela kolem. Miska logru v lednici zbaví její prostory nepříjemného zápachu.
Košťály, stonky a cibulky…
Košťál celeru či salátu propíchneme ze 3 stran párátkem a vložíme po kořenovou část do misky s vodou, po 14 dnech můžeme očekávat úrodu čerstvé zeleniny.
Košťál celeru či salátu
Košťál od brokolice nemusíme vyhazovat, společně s růžičkami brokolice ho můžeme uvařit a rozmixovat do polévky, jíst ho (oloupaný) jako kedlubnu nebo přes noc namočit v čisté vodě a další den zálivku použít jako dresing do salátu.
Pokud máte rádi zelenou část z jarní cibulky, stačí spodní část s kořínky namočit na pár dní do vody, než začne znovu růst.
Stonek z kapusty můžete použít do různých druhů smoothies nebo usušit a rozemlít do směsí koření.
Zelená část z mrkve se výborně hodí do polévek nebo na domácí pesto.
Slupky
Zelenou část pod slupkou melounu nakrájejte na tenké hranolky a vložte na den do vody. S melounem můžete následně potírat pokožku v místech, kde se objevilo akné.
Jablečné slupky můžete po usušení použít na lahodný (podzimní) čaj. Fungují také jako obklad proti kruhům pod očima. Dají se s nimi vyčistit některé hrnce a pánve.
Banánové slupky (nejen kolem rajčatových keříků) odpuzují hmyz a záhony zbaví slimáků a dalších škůdců. Při bodnutí hmyzem zklidní pokožku. Se slupkami lze leštit stříbro i lakované boty.
Slupky z biocitrusů (bez chemického ošetření) nebo opravdu důkladně omytého ovoce lze přidat do do smoothies, kterým dodají další porci vlákniny. Stejně jako slupky z banánů i citrusové odhánějí hmyz (hmyz totiž nenávidí vůni citrusů). Slouží jako čistidlo na nerezové nádobí a další nerezové plochy (dřez, vodovodní baterie). Slupky smíchané s hnědým cukrem v lednici zbaví její prostory nepříjemného zápachu.
Slupky z cibule a česneku dokáží zadržet v mase živiny, proto se nebojte nechat zeleninu neloupanou, pokud vaříte domácí vývar.
Zbytky z ovoce a zeleniny
Dužina z odšťavňované zeleniny a ovoce může posloužit při pečení různých koláčů, sušenek nebo zeleninových placiček. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu vložit v misce do chlebníku.
Ohryzky z jablek poslouží pro výrobu domácího jablečného octa. Stačí je pokrájet na kousky, zalít obyčejným octem a nechat kvasit.
Ostatní
Na obalu od másla vždycky nějaké zbude, když ho uchováme do dalšího pečení v lednici, můžeme s ním následně vymazat formu.
Pokud si vyrábíte domácí mandlové mléko, zbytky z mandlí můžete použít do pečeného moučníku nebo usušit a namlít z nich mouku.
Namleté skořápky přidáme do půdy k rostlinám a květinám, dodáme jim tak vápník. Skořápky z vajec se přidávají místo syrových kostí v rámci BARFu (syrová strava pro zvířata).
Vlhkým filtrem lze efektivně vyčistit obuv. Filtry můžete použít jako košíčky na muffiny.
Zdroj(e) informací a obrázků: distractify