Čím si osladit podzim? Zkuste dezerty z kávy!

čerstvá káva

Teď na podzim přichází ideální čas trochu si osladit život, abychom ty pošmourné dny lépe snášeli. Jaké dobroty potěší chuťové pohárky a zároveň pohladí na duši? My rozhodně hlasujeme pro ty kávové, kterým žádný milovník kofeinu prostě nemůže odolat.

Kávové lívance

Lívance představují skvělou snídaní. Co si je ale tentokrát zkusit připravit trochu jinak? Potřebovat budete kromě „klasických“ ingrediencí navíc také kávu. Samotný postup přípravy se ale nijak neliší – v míse smíchejte 240 g hladké mouky, 2 lžičky cukru, jeden kypřící prášek, špetku soli a lžičku mleté kávy a vše důkladně smíchejte. Do další misky pak dejte 30 gramů rozpuštěného másla, 250 ml mléka a vejce. Tuto směs spolu se „suchými“ ingrediencemi dohromady rozmixujte za pomoci mixéru. A pak už můžete začít na pánvi smažit zlaté lívanečky. Podle chuti si je pak dolaďte marmeládou nebo třeba nugátovým krémem.

Espresso cheesecake

Zapomenout nesmíme samozřejmě na kávový cheesecake. Vyzkoušejte ten z espressa, který představuje naprostou delikatesu mezi nimi. Silná chuť kávy, sladké čokolády a nakyslého krémového sýra totiž představuje zcela unikátní trojkombinaci. Nejprve rozdrťte 200 gramů kakaových sušenek, smíchejte je se čtyřmi lžícemi rozpuštěného másla a směs vtlačte na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. V misce pak vyšlehejte čtyři vejce s 80 g cukru, přilijte vlažné silné espresso, které jste si připravili v kávovaru, a dvě polévkové lžíce kakaa. Ve vodní lázni pak rozpusťte 200 gramů čokolády a přidejte ji do misky i spolu s 500 gramy krémového sýra. Výslednou směs nalijte do formy na korpus a pečte na 160°C asi hodinu.

Ovoce v karamelu

Pokud rádi mlsáte, ale upřednostňujete trochu lehčí a zdravější sladkosti, pak vyzkoušejte ovoce v kávovém karamelu. Do menšího hlubokého kastrůlku vsypte šest polévkových lžic hnědého cukru a mírně zahřejte. Jakmile se rozpustí a zkaramelizuje, přilijte silnou čerstvou kávu a asi 4 polévkové lžíce vody. Ztlumte, zamíchejte a zadělejte poklicí, aby se neodpařila všechna tekutina. Ovoce podle vaší chuti pak obalte v karamelu a sladká pochoutka je na světě!

Sdílet článek