Abyste byli ale opravdoví profíci v jeho přípravě, přečtěte si následujících 10 tipů, které vám přípravu nejen usnadní, ale recepturu mnohdy nečekaně vylepší.
10 tipů pro smoothie od profíka
Kostičky ledu
Lepší, než dávat do smoothie kostičky ledu, je přidat ledové kostky přímo v průběhu mixování. A ještě větší kulišárna je, zmrazit si přímo rostlinné mléko, které do nápoje následně přidáme (sojové mléko, kokosové mléko, kešu mléko apod.). Jakmile se chystáme mixovat, vhodíme mezi ovoce či zeleninu ledové kostky mléka.
Mrazák plný ovoce a zeleniny
Na horší časy je dobré být připraven, proto doporučujeme v období, kdy je hojnost nejrůznějšího ovoce i zeleniny, tyto suroviny nakrájet na menší kousky a zamrazit. Je třeba dávat pozor, jaké ovoci či zeleninu mrazit lze. Velký obsah vody znamená, že mražení není vhodné.
Balíčky
Jiný způsob, jak efektivně využít mrazák, je tvořit balíčky, ve kterých budeme mít rovnou nachystané všechny suroviny na konkrétní smoothie. A to včetně semínek a ledových mléčných kostek.
Přes noc
Pokud nemáme ráno čas nebo to máme ráno doslova na minuty, můžeme si všechno nachystat večer. Do nádoby z mixéru vložíme všechny pevné, pokrájené ingredience (výjimkou jsou jablka či avokádo nebo banány, které podléhají hnědnutí) a ráno jen přidáme tekutou složku a rozmixujeme.
Zralé suroviny
Minimalizovat kuchyňský organický odpad lze i tak, že veškeré zralé ovoce o zralou zeleninu proměníme v lahodný a zdravý nápoj. Zralé suroviny jsou pro vytváření smootie naopak daleko vhodnější, protože některé z nich lze takto lépe zpracovat (např. zralé avokádo).
Zásoby
Výhodou smoothies je, že si můžeme udělat jejich zásoby třeba na celý týden. Je samozřejmě třeba používat uzavíratelné a vzduchotěsné nádoby, nejlépe sklenice, které označíme dnem, kdy se mají spotřebovat.
Zelenina
Do zeleninových smoothie je vhodné používat chutné a nutričně bohaté suroviny bez velkého množství cukru (a kalorií). Vhodná je listová zelenina (zejména špenát), mrkev nebo papriky.
Nanuky
Blíží se léto, a protože smoothie se dá pít prakticky celoročně, můžeme to vytunit i tím, že si ho zamrazíme jako nanuk.
Tekutina má přednost
Pro jednodušší zpracování v mixéru je vhodné do něj vložit nejprve asi polovinu až tři čtvrtě množství a poté pokračovat s pevnými surovinami.
Mixér
Asi nejdůležitější je mít pořádný mixér, který bude umět efektivně vyrobit smoothie, ale také nebude příliš komplikovaný na údržbu.
Zdroj(e) informací a obrázků: hellonatural, thermomama, instructables, designmom, thevanillabeanblog, megvkuchyni, offbeatandinspired, greensmoothie