Tři klenoty jižní Moravy: Pálava, Muškát a Cabernet Moravia

víno

Pokud jde o víno, jsem patriot. Nedám dopustit na tuzemská vína, nejlépe z jižní Moravy. Víno patří k jižní Moravě stejně jako Hradčany k Praze. Ročně se zde vyprodukuje víc než 30 milionů litrů vín značkových, odrůdových, přívlastkových a jiných. Také vína, jaká jinde ve světě nenajdete. Odrůdy původní, moravské, které pomalu pronikají mezi znalce a milovníky kvality.

Když žádný muškát není dost dobrý

Kdyby se inženýr V. Křivánek vzdal příliš brzy, nikdy by se mu křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube nepodařilo v roce 1987 vyšlechtit Moravský muškát. Naštěstí mu tenkrát žádná odrůda s muškátovým aroma nebyla dost dobrá.

Udělat z této odrůdy dobré víno si žádá vinaře umělce. Odměnou mu je výběrové lehké víno s muškátovou vůní i chutí. Většinou se ale přidává do směsí značkových vín. Obsahují ho i některé sekty.

K archivaci se naštěstí příliš nehodí, protože u nás láhev Moravského muškátu nikdy dlouho nevydrží. Podávat ho můžete k plodům moře i jemným paštikám, nejlépe ale chutná s nepříliš sladkými dezerty.

Víno krásné jako kraj odkud pochází

Tato původní odrůda byla vyšlechtěná v r. 1977 křížením odrůd Müller Thurgau a Tramín červený. Pálava je plné harmonické víno s jemnějším aroma, voní a chutná po vanilce. V rukách zkušených vinařů z ní vznikají přívlastková vína nejvyšší jakosti.

Hodí se ke stejným pokrmům jako Tramín, to znamená ke kořeněným jídlům a paštikám. Gurmánský zážitek si připravíte, když si Pálavu dopřejete s kozím nebo ovčím sýrem.

Původní červené z Moravy

Na Moravě se rodí opravdu skvělá bílá vína. I modrým odrůdám se zde daří, ale až s novými technologiemi zpracování dosahují červená vína jedinečné jemné harmonie a rozmanitosti chutí.

Od r. 2001 se mezi špičková moravská červená řadí i Cabernet Moravia. Velmi mladá moravská odrůda vznikla křížením Cabernet Franc a Zweigeltrebe a její granátově červená barva a chuť po černém rybízu ji řadí k těm, na které nezapomenete.

Podle someliérů je vhodné toto víno podávat k masitým jídlům a tučným sýrům, ale já radím: zkuste si dát sklenku k nedělní svíčkové.

Víno k Moravě patří. V nabídce společnosti Víno a destiláty najdete nejen tyto tři moravské klenoty, ale i další vína, sekty a tuzemské destiláty té nejvyšší jakosti.

Pokud jde o víno, buďme patrioty.

Sdílet článek