„Sýrový“ dip a další omáčky k nachoskám nejen pro vegany a celiaky

Chystáte party v duchu Mexika, ale jste vegan nebo alergik na laktózu a lepek či se z nějakého jiného důvodu vyhýbáte živočišným produktům a obyčejné mouce?

Máme pro vás tip, jak své hosty neochudit a své chuťové buňky potěšit v tradičním stylu. Stačí nakoupit nachosky (tortilla chipsy), které jsou vyrobené z kukuřičné mouky a jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu, a k tomu vyrobit pár omáček.

„Sýrový“ dip

Ingredience:

  • 2 šálky brambor, nakrájených na malé kostičky
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek cibule, nakrájené na jemno
  • ¼ šálku šalotky, nakrájené na jemno
  • 1 šálek mrkve, nakrájené na malé kostičky
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • ½ šálku kešu oříšků, namočených přes noc
  • ¼ šálku rostlinného oleje nebo margarínu
  • šťáva ze ¼ citronu
  • ¼ lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky mleté papriky
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • 8 lžiček lahůdkového droždí

Postup:

  1. Do hrnce vložíme veškerou zeleninu a vodu a necháme povařit po dobu 15 minut.
  2. Vaříme do změknutí brambor a mrkve, vodu poté nesléváme.
  3. Zeleninu včetně vody přendáme do robota, přidáme ostatní ingredience a mixujeme do hladka zhruba 5 minut.
  4. Jakmile vznikne jemná, krémová a hustá omáčka, máme hotovo.
  5. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
  6. Omáčku můžeme skladovat v lednici až 5 dní.

cover

Kysaná „smetana“

Ingredience:

  • 1 šálek kešu oříšků, namočených přes noc
  • ¼ šálku citronové šťávy
  • ¼ lžičky soli
  • 1 lžička lahůdkového droždí
  • ½ šálku vody

Postup:

  1. Všechny ingredience vložíme do robotu.
  2. Mixujeme 5 až 7 minut do jemné a hladké „smetany“.
  3. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
  4. Skladujeme v lednici 5 až 10 dní.

700x900xVegan-Sour-Cream-6.jpg.pagespeed.ic.SFIMP1F89_

Guacamole

Ingredience:

  • 2 avokáda
  • 2 rajčata, nakrájená na kostičky
  • kůra a šťáva z jedné limetky
  • ½ šálku čerstvého koriandru, nasekaného na jemno
  • 1 větší cibule, pokrájená na jemno
  • 1 jarní cibulka, pokrájená na plátky
  • 1 jemně podrcená chilli paprička
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • ½ lžičky soli

Postup:

  1. Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a v míse rozmačkáme vidličkou.
  2. Rajčata, cibuli a česnek nakrájíme na drobno, z chilli papriček odstraníme semínko a společně s koriandrem nasekáme. Směs přidáme k avokádu.
  3. Pokapeme limetkou, osolíme a dobře promícháme.
  4.  Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
  5. Skladujeme až 3 dny, než avokádo začne přirozeně měnit barvu.

avocado-74260_1280

Pico de Gallo

Ingredience:

  • 5 rajčat, nakrájených na malé kousky
  • ¼ šálku jarní cibulky, nakrájené na jemno
  • 1 lžíce šťávy z citronu či limetky
  • 2 lžíce koriandru, nasekaného na jemno
  • 1 stroužek česneku, prolisovaný
  • ¼ lžičky mletého černého pepře
  • ½ lžičky soli

Postup:

  1. Všechny ingredience, které jsme pokrájeli na drobno, promícháme v misce.
  2. Pokud chceme spíše jemnější dip, můžeme krátce rozmixovat.
  3. Necháme asi 60 minut odpočinout.
  4. Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
  5. Skladujeme až 3 dny.

picodegallo

Zdroj(e) informací a obrázků: glutenfreeveganpantry, accordingtoelle, simplyfreshcooking, mexicankoshercooking, apetitonline, bigchinkitchen