Chystáte party v duchu Mexika, ale jste vegan nebo alergik na laktózu a lepek či se z nějakého jiného důvodu vyhýbáte živočišným produktům a obyčejné mouce?
Máme pro vás tip, jak své hosty neochudit a své chuťové buňky potěšit v tradičním stylu. Stačí nakoupit nachosky (tortilla chipsy), které jsou vyrobené z kukuřičné mouky a jsou tak vhodné pro bezlepkovou dietu, a k tomu vyrobit pár omáček.
„Sýrový“ dip
Ingredience:
- 2 šálky brambor, nakrájených na malé kostičky
- 2 šálky vody
- 1 šálek cibule, nakrájené na jemno
- ¼ šálku šalotky, nakrájené na jemno
- 1 šálek mrkve, nakrájené na malé kostičky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- ½ šálku kešu oříšků, namočených přes noc
- ¼ šálku rostlinného oleje nebo margarínu
- šťáva ze ¼ citronu
- ¼ lžičky kajenského pepře
- ¼ lžičky mleté papriky
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 8 lžiček lahůdkového droždí
Postup:
- Do hrnce vložíme veškerou zeleninu a vodu a necháme povařit po dobu 15 minut.
- Vaříme do změknutí brambor a mrkve, vodu poté nesléváme.
- Zeleninu včetně vody přendáme do robota, přidáme ostatní ingredience a mixujeme do hladka zhruba 5 minut.
- Jakmile vznikne jemná, krémová a hustá omáčka, máme hotovo.
- Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
- Omáčku můžeme skladovat v lednici až 5 dní.
Kysaná „smetana“
Ingredience:
- 1 šálek kešu oříšků, namočených přes noc
- ¼ šálku citronové šťávy
- ¼ lžičky soli
- 1 lžička lahůdkového droždí
- ½ šálku vody
Postup:
- Všechny ingredience vložíme do robotu.
- Mixujeme 5 až 7 minut do jemné a hladké „smetany“.
- Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
- Skladujeme v lednici 5 až 10 dní.
Guacamole
Ingredience:
- 2 avokáda
- 2 rajčata, nakrájená na kostičky
- kůra a šťáva z jedné limetky
- ½ šálku čerstvého koriandru, nasekaného na jemno
- 1 větší cibule, pokrájená na jemno
- 1 jarní cibulka, pokrájená na plátky
- 1 jemně podrcená chilli paprička
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- ½ lžičky soli
Postup:
- Avokáda rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a v míse rozmačkáme vidličkou.
- Rajčata, cibuli a česnek nakrájíme na drobno, z chilli papriček odstraníme semínko a společně s koriandrem nasekáme. Směs přidáme k avokádu.
- Pokapeme limetkou, osolíme a dobře promícháme.
- Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
- Skladujeme až 3 dny, než avokádo začne přirozeně měnit barvu.
Pico de Gallo
Ingredience:
- 5 rajčat, nakrájených na malé kousky
- ¼ šálku jarní cibulky, nakrájené na jemno
- 1 lžíce šťávy z citronu či limetky
- 2 lžíce koriandru, nasekaného na jemno
- 1 stroužek česneku, prolisovaný
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky soli
Postup:
- Všechny ingredience, které jsme pokrájeli na drobno, promícháme v misce.
- Pokud chceme spíše jemnější dip, můžeme krátce rozmixovat.
- Necháme asi 60 minut odpočinout.
- Uložíme do uzavíratelné nádoby nebo sklenice.
- Skladujeme až 3 dny.
Zdroj(e) informací a obrázků: glutenfreeveganpantry, accordingtoelle, simplyfreshcooking, mexicankoshercooking, apetitonline, bigchinkitchen