Sushi je tradiční klasický japonský pokrm, jehož původ sahá až do 7. století, kdy došlo v Asii díky vlivu buddhismu k zákazu konzumace masa s výjimkou ryb. Sushi v doslovném překladu znamená kyselá rýže.
Sushi se připravuje z několika druhů ryb, zeleniny, sojových omáček, mořských plodů, ovoce, mořských řas, rýžových octů, zázvoru, různých druhů rýže, krabích tyčinek, krevet, sépie, hub.
- ryby: losos, tuňák, mořský vlk, úhoř
- zelenina: okurka, mrkev, bambusové výhonky, špenát, ředkev, dýně, chřest, wasabi, zázvor
- sojové omáčky: kikkoman, komugi, ninben, tamari shoyu, yamasa
- mořské plody: sépie, chobotnice, mušle sv. Jakuba
- ovoce: avokádo
- mořské řasy: nori, wakame, kombu
- oleje: sezamový olej
- octy: kikkoman, mizukan, marukan
- rýže: nishiki, kin mai, medaka no okome, minori
- houby: čínské malé houbičky
Díky všem uvedeným ingrediencím je sushi bohatým zdrojem mastných kyselin, jodu, proteinů i minerálů. Vzhledem k tomu, že kromě rýže neprochází suroviny pro výrobu sushi žádnou tepelnou úpravou, je třeba dbát na čerstvost a zralost.
Jak připravit sushi
První surovinou, jejíž přípravu si ukážeme, bude rýže. Měla by být kulatá, bílá a s dobrou lepivostí. Rýži najdete v obchodě pod názvem nishiky. Vzhledem k vlastnostem, které by měla rýže pro sushi mít, ani nezkoušejte nahrazovat klasickou rýží. Špatně připravené sushi způsobí téměř vždy špatná rýže, která je základ celého pokrmu. Může být příliš kyselá, tvrdá či suchá.
Japonská omeleta Tamago je samozřejmě z vajec.Kouzlo samotné omelety ovšem nespočívá pouze v ingrediencích, ze kterých je připravena, skoro důležitější je způsob, jakým dosáhneme konečného tvaru, který pak budeme krát na plátky, ty se následně stanou součástí některých rolek.
Přípravu zeleniny pro sushi předvede kuchař v následujícím videu, kdybyste si však chtěli připravit domácí nakládaný zázvor, rádi pro vás do budoucna návod připravíme.
Jak připravit krevety, lososa, máslovou rybu nebo tuňáka, abyste je mohli dále použít do sushi?
A nyní následují přesné postupy, jak připravit různé rolky výborného domácího sushi.
Nigiri
Rolka s jednoduchou přípravou, kdy v ruce vytvarujeme váleček z rýže, na který položíme plátek ryby, zeleniny nebo vejce. Nigiri se podává se sojovou omáčkou a křenem wasabi.
Maki
Nejzákladnější sushi rolka, která se tvoří pomocí podložky a jejíž složení tvoří rýže plněná masem s kousky zeleniny, to vše je obaleno v řase nori a nakrájeno na kolečka. Maki se podává se sojovou omáčkou a křenem wasabi. K maki můžeme nabídnout také nakládaný zázvor, který všechny chutě maki ještě podpoří, nicméně obecně funguje jako neutralizátor chuti a konzumuje se mezi jednotlivými druhy sushi.
Futomaki
Silné rolky s náplní, kterou tvoří tři nebo více ingrediencí. Ve videonávodu uvidíte přípravu futomaki se zeleninou a sezamovým semínkem.
Urimaki
Obrácené silné rolky. Obrácené protože na rozdíl od tradičních maki se do řasy balí jen náplň, rýže je „nalepena“ na řasu z vnější strany. Podrobný návod uvidíte v následujícím videu.
Jak konzumovat sushi aneb sushi etiketa
Některá pravidla jsme shrnuli již v článku Jak jíst správně suši, nyní se podívejte na grafické zpracování sushi etikety, ze které bude vše jasné a vy budete přeborník na konzumaci doma i v restauraci.
Nejčastějším prohřeškem je jíst sushi vidličkou nebo wasabi rozmáčet v sojové omáčce, v sushi restauracích to přesto dělá téměř každý návštěvník. Oproti tomu jíst rukama to je správné, pokud neumíte zacházet s hůlkami.
Jak jíst pomocí hůlek
Pro začátečníka žádná sranda, proto jsme pro Vás objevili krátký, ale podrobný návod, jak na to.
Zdroj(e) informací a obrázků: youtube, sushiweb, lidovky, ihned, sushiplus, e-sushi, clementinecuisine