Popcorn, jak ho známe z obchodu a kina, je typický americký pokrm. Nejen Američané si ale připravují k filmu místo chipsů také praženou kukuřici.
Kukuřice je obilovina bohatá na mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny, především na kyselinu linolovou. Obsahuje velké množství vitaminu B1, hodně draslíku, fosforu, hořčíku a železa, je dobrým zdrojem rozpustné i nerozpustné vlákniny. Kukuřice neobsahuje lepek, proto lze popcorn použít i v rámci bezlepkové diety.
Právě ten kupovaný popcorn ale obsahuje zpravidla velké množství soli a palmového oleje, palmový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny, které přispívají ke vzniku civilizačních chorob, navíc téměř 3 % celého obsahu kupované kukuřice tvoří sůl.
Sama kukuřice má spíše neutrální chuť, proto je to ideální surovina na dochucení dle naší volby, můžeme přidat oblíbené ingredience – máslo místo oleje, sýr, šunku apod.
Popcorn z mikrovlnky
Budeme potřebovat:
- 100 g kukuřice na výrobu popcornu (kukuřice s tvrdou slupkou)
- 1 lžička rostlinného oleje
- 1 lžičky soli nebo 1 lžíce cukru na ochucení
- papírové sáčky
Postup:
- V malé misce smícháme kukuřici s olejem, promícháme a nasypeme do sáčku.
- Přidáme sůl nebo cukr a se sáčkem zatřepeme, aby se všechny ingredience smíchaly.
- Sáček vložíme do mikrovlnky (raději podložíme papírovým ubrouskem) a nastavíme ji na vysoký výkon, kde necháme pukat zhruba 2 a půl minuty (vyzkoušejte dle vlastností své trouby).
- Po vyjmutí sáčku vysypeme do mísy a můžeme ochutnávat.
- Nevypuklá zrna znovu neohřívejte a rovnou je hoďte do koše.
Zdroj(e) informací a obrázků: chcidoameriky, instyle, foodandwine, countrylife, nova, farmfreshseeds, youtube