Čekáte nečekanou návštěvu nebo se Vám jenom nechce moc vařit, ale máte chuť na něco s exkluzivní chutí? Pak určitě vyzkoušejte pečený česnek. Můžete ho také zamíchat do bramborové kaše nebo z něj uvařit chutnou polévku, podle našeho osvědčeného receptu.
Česnek je znám svojí nezaměnitelnou chutí a vůni. Tuto velmi výraznou, ostrou chuť česnek při pečení ztratí a jeho chuť získá úplně jiný rozměr. Nasládlá a lehce oříšková příchuť pečeného česneku jistě překvapí i ty, kteří normálně syrový česnek moc nemusí. Výborně se hodí například k bílému vínu a to jak samotný pečený česnek, tak v podobě polévky z pečeného česneku. Kdo tyto recepty u Vás ochutná, bude chtít zaručeně recept.
Recept na pečený česnek
Ingredience:
- 4 – 5 palic česneku podle velikosti
- olivový olej
- sůl
Postup:
- Odřízneme vršek palice česneku tak, aby z každého stroužku byl aspoň kousek odříznutý. Alobal si natrháme na čtverce (pro každý česnek zvlášť), vložíme česnek, lehce osolíme a zakápneme olivovým olejem. Česnek do alobalu pečlivě zabalíme a dáme na pekáček / plech.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 stupňů přibližně 3/4 hodiny. Poté alobal rozevřeme, aby byl česnek dobře vidět, zapneme gril na plno a necháme ještě pár minutek dodělat, aby česnek získal zlatavou barvu.
- Podáváme s chlebem, máslem a solí nebo použijeme třeba do polévky
Recept na polévku z pečeného česneku
Ingredience:
- česnek připravený dle receptu výše
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 – 3 kusy větších brambor
- 1 kus větší cibule
- 100 ml bílého vína
- 150 ml smetany (vegani použijí rostlinnou)
- kvalitní olivový olej
- sůl
- pepř (nejlépe čerstvě namletý)
- dýňový olej (nemusí být)
Postup:
- Připravíme si česnek dle prvního receptu, cibuli nasekáme na kostičky a opečeme na trošce olivového oleje. Přidáme bílé víno a odpaříme všechen alkohol, který obsahuje. Poté přisypeme nakrájené a oloupané brambory, přidáme vývar, důkladně promícháme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
- Česnek vyloupeme ze slupky a přidáme ho do polévky. Ponorným mixérem rozmixujeme česnek a brambory v polévce. Poté polévku zjemníme smetanou, kterou přiléváme za stálého míchání. Pak už jen dochutíme solí a pepřem. Při servírování můžeme zakápnout olivovým olejem.
Tipy redakce:
- Upečený česnek je tak měkký, že ho můžete natřít na chleba s máslem a jíst jen tak.
- Ani na polévku, ani na samotný pečený česnek nepotřebujete ten český, ten si schovejte na pokrmy, ve kterých je potřeba cítit to správné česnekové aroma a chuť … pro tyto recepty postačí bohatě španělský nebo čínský česnek.
- Pokud děláte pouze pečený česnek, můžete ho dochutit oblíbenými bylinkami, které ho krásně provoní a dochutí. Další možností je dát při finálním grilování na každý česnek kousek bylinkového másla.
- Pokud nemáte zeleninový vývar, rozvařte odpovídající množství kostek zel. vývaru v jednom litru vody.
- Na dozdobení polévky při servírování přidejte pár dýňových semínek nebo petrželové pesto.
- Brambory polévku dostatečně zahustí, takže není potřeba zahušťovat moukou.
- Nepřidávejte všechen česnek do polévky najednou, ale postupně a průběžně ochutnávejte. Každý česnek je jinak intenzivní, tak aby pak nebyla polévka cítit jen po česneku.