Banány v čokoládě
Ingredience: 3 banány, ½ hrnku čokolády, ½ hrnku arašídového másla
Postup:
- Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, přidáme arašídové máslo a vytvoříme hladký krém.
- Nakrájené banány rozmístíme na plech (plochu) vyloženou pečícím papírem a polijeme je krémem.
- Čokoláda nejlépe ztuhne v mrazáku nebo v chladné spíži.
- Jakmile jsou tyčinky hotové, můžeme je uložit do vzduchotěsné nádoby nejlépe v lednici či mrazáku.
Bounty
Ingredience na kokosovou náplň: 2 šálky strouhaného kokosu, ¼ šálku kokosového oleje, 4 lžíce medu, javorového nebo agáve sirupu, ¼ lžičky mořské soli, 1 vanilkový lusk nebovanilkový extrakt, 1 lžíce vody
Ingredience na čokoládovou polevu: ¼ šálku kokosového oleje, 2 lžíce másla, ¼ šálku kakaa, ¼ šálku medu, špetka soli
Postup:
- Ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a přidáme sladidlo, sůl a vanilku a důkladně promícháme (vyšleháme).
- Do směsi přimícháme kokos. Pokud se nám bude zdát směs málo sladká, přidáme ještě sladidlo. Směs zabalíme do potravinové folie a necháme asi 30 minut tuhnout v chladu.
- Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej, přidáme máslo, kakao, med a sůl.
- Kokosovu náplň si rozložíme na pečící papír a rozkrájíme na stejně velké tvary (tyčinky), mělo by nám vyjít cca 12 kusů.
- Každou tyčinku je třeba polít z obou stran čokoládou, k tomu se nejlépe hodí mřížka, na které můžeme tyčinky v čokoládě namáčet nebo obracet.
- Hotové tyčinky uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců.
Mars
Ingredience: na nugát: 2 bílky, ¼ lžičky kypřícího prášku, 1½ šálku cukru, 1 šálek kukuřičného sirupu, ½ šálku vody, 100 g čokolády, 2 lžíce kakaa
Ingredience na karamel: 1 šálek cukru, ¾ šálku smetany ke šlehání, ½ šálku kukuřičného sirupu, 4 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu
Ingredience na polevu: 400g oblíbené čokolády
Postup:
- Bílky vyšleháme s kypřícím práškem, přidáme ostatní ingredience a v hrnci necháme „vařit“ na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Mezitím si vyložíme formu (plech) pečícím papírem, kam posléze rozpostřeme hotový nugát.
- Zatímco nám bude tuhnout nugát, připravíme si z potřebných ingrediencí karamel. Karamelem polijeme nugát a necháme cca 2 hodiny tuhnout.
- Po ztuhnutí si vytvoříme tyčinky rozkrájením nugátu s karamelem, jejich velikost závisí zcela na Vás.
- Každou tyčinku je třeba polít z obou stran čokoládou, k tomu se nejlépe hodí mřížka, na které můžeme tyčinky v čokoládě namáčet nebo obracet.
- Tyčinky necháme asi 20 minut odpočinout, než čokoláda ztuhne, poté můžeme hned ochutnat.
- Hotové tyčinky uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců.
Snickers
Ingredience na čokoládovou vrstvu: 2 ½ šálku čokolády, ½ šálku arašídového másla
Ingredience na nugátovou vrstvu: ¼ šálku másla, 1 hrnek cukru, ¼ šálku kondenzovaného mléka, 1 ½ šálku pomazánky marshmallow (můžeme nahradit rozmixovanými marshmallow bonbóny), ¼ šálku arašídového másla, 1 ½ šálku solených, na hrubo nasekaných arašídů, 1 lžička vanilkového extraktu
Ingredience na karamelovou vrstvu: 1 šálek cukru, ¾ šálku smetany ke šlehání, ½ šálku kukuřičného sirupu, 4 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Plech vyložíme pečícím papírem nebo důkladně vymažeme.
- V hrnci si na vodní lázni rozpustíme ½ množsví čokolády, do které přidáme ½ množství arašídového másla. Tato směs bude tvořit první (spodní) vrstvu, vylijeme ji proto na připravený plech, rozprostřeme po celé ploše a necháme důkladně ztuhnout (nejlépe v chladničce).
- Mezitím, než nám ztuhne základní vrstva, si připravíme nugátovou vrstvu. Na středním plameni rospustíme máslo, přidáme cukr, mléko a za stálého míchání přivedeme k varu (cukr se musí rozpustit).
- Vaříme po dobu asi 5 minut, poté přidáme marshmallow, arašídové máslo a extrakt. Jakmile se všechny ingredience spojí v jemný krém, vrstvou potřeme čokoládový základ a posypeme oříšky. Opět necháme ztuhnout v chladu.
- Zatímco nám bude tuhnout nugát, připravíme si z potřebných ingrediencí karamel. Karamelem polijeme nugát a necháme další 1 – 2 hodiny tuhnout.
- V hrnci si na vodní lázni rozpustíme ½ množství čokolády, do které přidáme ½ množství arašídového másla. Tato směs bude tvořit poslední (vrchní) vrstvu, vylijeme ji na karamelovou vrstvu, rozprostřeme po celé ploše a necháme důkladně ztuhnout.
- Ze čtyřvrstvého plátu nakrájíme tyčinyk (požadované tvary, které uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců.
Twix
Ingredience na sušenkovou vrstvu: 1 šálek másla, 1 šálek cukru, 2 lžičky vanilkového extraktu, 2 šálky hladké mouky
Ingredience na karamelovou vrstvu: 1 šálek cukru, ¾ šálku smetany ke šlehání, ½ šálku kukuřičného sirupu, 4 lžíce másla, ½ lžičky soli, ½ lžičky vanilkového extraktu
Ingredience na čokoládovou vrstvu: 2 ½ šálku čokolády, ½ šálku arašídového másla
Postup:
- Nejprve si připravíme sušenky. Ve středně velké míse smícháme máslo, cukr a vanilku a přídáme mouku. Těsto bude podobnému tomu na koláč. Rozprostřeme jej na plech vyložený pečícím papírem, propícháme vidličkou a pečeme v troubě předehřáté na 160°C do zlatova (max. 30 minut).
- Zatímco nám bude chladnout sušenkový základ, připravíme si z potřebných ingrediencí karamel. Karamelem polijeme sušenkovou vrstvu a necháme ztuhnout. Po ztuhnutí rozkrájíme na tyčinky (nebo jiné požadované tvary).
- V hrnci si na vodní lázni rozpustíme čokoládu, do které přidáme arašídové máslo. Každou tyčinku je třeba polít z obou stran čokoládou, k tomu se nejlépe hodí mřížka, na které můžeme tyčinky v čokoládě namáčet nebo obracet.
- Hotové tyčinky uložíme do vzduchotěsné nádoby do lednice či mrazáku, kde je lze uchovat až po dobu 2 měsíců
Zdroj(e) informací a obrázků: Love Pomegranate House, My New Roots, Ironwhisk, How Sweet It Is, King Arthur Flour, A Humble Bumble