Naučte se jíst luštěniny a semínka díky klíčkům

klíčidla semen

Nepotrpíte si na nadýmavé luštěniny a špatně stravitelné ořechy? Nemusíte se těmto zdravým a chuťově rozmanitým potravinám vyhýbat. Podívejte se na možnosti, jaké skýtá klíčení.

Jak na snadno stravitelné luštěniny, ořechy a semínka

Semena, ořechy, luštěniny a zrna obsahují velké množství enzymů, které je chrání před natrávením a vstřebáváním. To je důvod, proč jsou pro náš organismus tak těžko stravitelné. Není tedy divu, že mnoho lidí se těmto potravinám vyhýbá. Existuje však způsob, jak je učinit stravitelnějšími a zároveň je obohatit o důležité minerály, vitamíny a antioxidanty. Jedná se o klíčení, které si zejména mezi zastánci zdravého životního stylu získalo velkou oblibu, ale rozhodně ne pouze mezi nimi. Pomocí malé hrsti klíčků lze totiž jídelníček obohatit o důležité živiny, posílit imunitu a zároveň vylepšit chuť pokrmů, zejména salátů, příloh atd.

Snadná cesta k chutným klíčkům

Vypěstovat si vlastní klíčky není navíc nikterak obtížné, je k tomu potřeba jednoduchá klíčící miska, případně klíčidlo semen, které zajistí adekvátní zvlhčování klíčených luštěnin, semínek nebo ořechů.

Vybrané luštěniny, ořechy nebo semínka je nejprve nutné namočit. Doba namáčení se trochu různí, většinou se ale pohybuje kolem osmi hodin, zkrátka až dostatečně nabobtnají. Co se týče doby klíčení, zde už jsou rozdíly mezi jednotlivými plodinami větší. Například cizrna vyklíčí za 15 hodin, ale fazole mungo potřebují až tři dny.

Vypěstované klíčky skladujte v uzavřené nádobě v chladničce, kde vydrží několik dní. Jakmile začne naklíčená část hnědnout, klíčky nemilosrdně vyhoďte. Použití klíčků je velmi rozmanité, neboť se skvěle hodí do salátů, pomazánek, příloh a, v případě naklíčených semínek a ořechů, do dezertů a sladkých pokrmů.

Sdílet článek