Nastartujte svůj organismus správnou snídaní

breakfast-848313_1280

Snídaně je bezpochyby nejdůležitějším jídlem dne. Zda zvolit teplou nebo studenou, slanou či sladkou je velmi individuální. Záleží především na tom, co vám chutná, jaké je roční období, kolik máte ráno na přípravu snídaně času. Nejdůležitější je, aby obsahovala důležité živiny a také nám dodala energii na celé dopoledne.

V zimě budete mít nejspíše potřebu se zahřát a tak si místo chleba se šunkou připravte ovesnou kaši s ořechem, medem a skořicí. Pokud přidáte horký čaj s medem a se zázvorem, bude vaše ranní prohřátí organismu dokonalé.

Nezapomeňte na pitný režim

Každé ráno začněte vypitím sklenice teplé vody s citronem. Pijte vodu raději vlažnou, studená by vám mohla způsobit po ránu teplotní šok. Do sklenice vlažné vody vymačkejte půlku citronu. Teplá voda pomůže stimulovat trávicí systém a šťáva z citronu vám pomůže vyčistit střeva od toxinů. Během snídaně si dejte třeba bylinkový čaj. Tělo je důležité ráno zavodnit.

Snídaně na sladko či na slano?

Zvolte si variantu snídaně, na kterou máte zrovna chuť. Sladká i slaná snídaně by vám měla pomoci nastartovat po ránu váš organismus. Variace sladké snídaně mohou být obilné kaše, ovocný salát s jogurtem, domácí müsli s jogurtem, ječné lívance.

Máte chuť na slanou snídani? Pak si zvolte celozrnné pečivo, lučinu, zeleninu, tvarohovou pomazánku, vejce, obložený chléb.

Zvolte správné pečivo

Pšeničné pečivo není ideální volbou. Při výběru dávejte přednost žitnému či špaldovému. Špalda je lehce stravitelná a alergici ji snáší mnohem lépe. Žitné pečivo má nízký glykemický index a má vysoký podíl sacharidů a vlákniny. Díky tomu se budete cítit nasyceni mnohem déle.

Snídaně rozhodně nevynechávejte. K snídani si můžete dopřát prakticky cokoliv. Pokud snídáte brzy, pak si ještě po příchodu do práce v 2-3 hodinovém odstupu dopřejte další snídani v podobě celozrnného chleba se šunkou a zeleninou.

Sdílet článek