Jak naklíčit zeleninu, olejniny, luštěniny a obiloviny

seedlings-253787_1280

Při klíčení tvoří semínko významné množství energie, které následně spotřebuje k vývoji nové rostliny, tím roste množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, zároveň vznikají amino- a mastné kyseliny. Výhonky, které mají lístky, navíc poskytují detoxikační chlorofyl.

Co můžeme bez obav a naopak nemůžeme použít k domácímu nakličování?

Základní pravidla jak naklíčit

  • nikdy nepoužíváme mořená semena, která jsou výhradně určená k venkovnímu výsevu
  • nikdy nenakličujeme klasické ledvinovité fazole, které jsou v syrovém stavu nestravitelné
  • nikdy nekonzumujeme klíčky s plísní, která vzniká zpravidla špatném odkapání, při vysoké teplotě nebo nedostatečném proudění vzduchu

5 skupin semen, ze kterých můžeme vyrábět klíčky a výhonky

Zelenina

  • brokolice – vhodná pro klíčky i výhonky, které chutnají jako brokolice
  • ředkvička – vhodná pro klíčky i výhonky, které mají typickou jemně štiplavou chuť
  • zelí bílé i červené – vhodná pro výhonky (olistěné) s charakteristickou nasládlou chutí
  • řeřicha – vhodná pro výhonky (olistěné) s jemně pikantní chutí
  • rukola – vhodná pro výhonky (olistěné) s ostřejší ořechovou chutí
  • mizuna (japonská brukev) – vhodná pro výhonky s jemnou příchutí špenátu

Olejniny

  • slunečnice – vhodná pro klíčky z loupaných semen (naklíčená již do 2 hodin)  i výhonky ze semen ve slupce
  • sezam – vhodný pro klíčky (naklíčené již po 24 hodiných)
  • hořčice – vhodná pro výhonky s ostřejší chutí

Luštěniny

  • hrách zelený i žlutý – vhodný pro klíčky (nepřesahujícími 2 cm) s příjemně osvěžující hráškovou chutí
  • čočka všech barev – vhodná pro klíčky (naklíčená do 2 dnů) s mírně nasládlou chutí
  • fazole mungo – vhodné pro klíčky (čím menší, tím sladší)
  • fazole adzuki – vhodné pro klíčky s výraznou fazolovou příchutí
  • cizrna – vhodná pro klíčky (nepřesahující 1 cm) s oříškovou chutí

Obiloviny

  • pšenice – vhodná pro klíčky (naklíčená do 2 – 3 dnů) s výbornou nasládlou chutí
  • žito – vhodné pro klíčky
  • oves – vhodný pro klíčky z tzv. nahého ovsa (bez slupky)
  • ječmen – vhodný pro klíčky ze semen bez slupky, chuťově podobný ovsu
  • proso – vhodný pro klíčky, které nemají výraznou chuť
  • pohanka – vhodná pro klíčky s oříškovou chutí

Ostatní

  • vojtěška – vhodná pro výhonky (olistěné)
  • jetel – vhodný pro výhonky
  • pískavice (řecké seno) – vhodná pro klíčky i výhonky s ostřejší chutí

namáčení-ořechů

Jak na klíčky a výhonky

Budeme potřebovat:

  • sklenice
  • fix
  • plastová kanava (vyšívací mřížka z plastu nebo síťka)
  • nůžky
  • semena, fazole atd. pro klíčení (viz přehled)

Obkreslíme víko nádoby na plastové plátno nebo síťku.

2

Vystřihneme kruhy a vložíme do víka sklenice, do kterého jsme si předtím udělali otvor.

3

Semena důkladně propláchneme a vyhodíme ta, která nejsou vhodná pro klíčení. Pak je vložíme do vyrobené klíčící sklenice se studenou vodou (asi 3 díly vody na 1 díl semen) a necháme nabobtnat. Je třeba mít na paměti, že každá semínka bobtnají různě dlouho, většinu z nich ale můžeme nechat ve vodě i přes noc.

4
Pohanku namáčíme pouze 30 minut, oves a slunečnici jen 1 hodinu a sezam maximálně 8 hodin. Semínka lnu, řeřichy, rukoly a mizuny se po kontaktu s vodou obalují gelem a není vhodné je předmáčet.

Po nabobtnání vodu slijeme, semena propláchneme a umístíme ve sklenici tak, abychom semínkům zajistili dostatečnou cirkulaci vzduchu. Klíčky a výhonky je vhodné až do doby sklizně každý den minimálně dvakrát propláchnout a nechat řádně odkapat.

Semínka řeřichy, rukoly a mizuny naklíčíme nejlépe tak, že je nasypeme do misky s vatou nebo vrstvou papírových utěrek a zavlažíme. Při pokojové teplotě je udržujeme vlhké (ne mokré). Hotové výhonky stříháme těsně nad semínky.

Nakličujeme při pokojové teplotě a na denním světle (nenecháváme na slunci). Klíčky je třeba průběžně ochutnávat a teprve ve chvíli, kdy se nám jejich chuť zdá plná, jsou hotové. Výhonky sklízíme, když se objeví první lístky, aby nám nezhořkly.

Hotové klíčky a výhonky je možné uchovávat v chladu v plastovém sáčku nebo uzavřené nádobě až po dobu 1 týdne.

5

Zdroj(e) informací a obrázků: Boulder Locavore, Novinky, Slunečný život, andelske-obrazy

Sdílet článek