Při klíčení tvoří semínko významné množství energie, které následně spotřebuje k vývoji nové rostliny, tím roste množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a dalších minerálů, zároveň vznikají amino- a mastné kyseliny. Výhonky, které mají lístky, navíc poskytují detoxikační chlorofyl.
Co můžeme bez obav a naopak nemůžeme použít k domácímu nakličování?
Základní pravidla jak naklíčit
- nikdy nepoužíváme mořená semena, která jsou výhradně určená k venkovnímu výsevu
- nikdy nenakličujeme klasické ledvinovité fazole, které jsou v syrovém stavu nestravitelné
- nikdy nekonzumujeme klíčky s plísní, která vzniká zpravidla špatném odkapání, při vysoké teplotě nebo nedostatečném proudění vzduchu
5 skupin semen, ze kterých můžeme vyrábět klíčky a výhonky
Zelenina
- brokolice – vhodná pro klíčky i výhonky, které chutnají jako brokolice
- ředkvička – vhodná pro klíčky i výhonky, které mají typickou jemně štiplavou chuť
- zelí bílé i červené – vhodná pro výhonky (olistěné) s charakteristickou nasládlou chutí
- řeřicha – vhodná pro výhonky (olistěné) s jemně pikantní chutí
- rukola – vhodná pro výhonky (olistěné) s ostřejší ořechovou chutí
- mizuna (japonská brukev) – vhodná pro výhonky s jemnou příchutí špenátu
Olejniny
- slunečnice – vhodná pro klíčky z loupaných semen (naklíčená již do 2 hodin) i výhonky ze semen ve slupce
- sezam – vhodný pro klíčky (naklíčené již po 24 hodiných)
- hořčice – vhodná pro výhonky s ostřejší chutí
Luštěniny
- hrách zelený i žlutý – vhodný pro klíčky (nepřesahujícími 2 cm) s příjemně osvěžující hráškovou chutí
- čočka všech barev – vhodná pro klíčky (naklíčená do 2 dnů) s mírně nasládlou chutí
- fazole mungo – vhodné pro klíčky (čím menší, tím sladší)
- fazole adzuki – vhodné pro klíčky s výraznou fazolovou příchutí
- cizrna – vhodná pro klíčky (nepřesahující 1 cm) s oříškovou chutí
Obiloviny
- pšenice – vhodná pro klíčky (naklíčená do 2 – 3 dnů) s výbornou nasládlou chutí
- žito – vhodné pro klíčky
- oves – vhodný pro klíčky z tzv. nahého ovsa (bez slupky)
- ječmen – vhodný pro klíčky ze semen bez slupky, chuťově podobný ovsu
- proso – vhodný pro klíčky, které nemají výraznou chuť
- pohanka – vhodná pro klíčky s oříškovou chutí
Ostatní
- vojtěška – vhodná pro výhonky (olistěné)
- jetel – vhodný pro výhonky
- pískavice (řecké seno) – vhodná pro klíčky i výhonky s ostřejší chutí
Jak na klíčky a výhonky
Budeme potřebovat:
- sklenice
- fix
- plastová kanava (vyšívací mřížka z plastu nebo síťka)
- nůžky
- semena, fazole atd. pro klíčení (viz přehled)
Obkreslíme víko nádoby na plastové plátno nebo síťku.
Vystřihneme kruhy a vložíme do víka sklenice, do kterého jsme si předtím udělali otvor.
Semena důkladně propláchneme a vyhodíme ta, která nejsou vhodná pro klíčení. Pak je vložíme do vyrobené klíčící sklenice se studenou vodou (asi 3 díly vody na 1 díl semen) a necháme nabobtnat. Je třeba mít na paměti, že každá semínka bobtnají různě dlouho, většinu z nich ale můžeme nechat ve vodě i přes noc.
Pohanku namáčíme pouze 30 minut, oves a slunečnici jen 1 hodinu a sezam maximálně 8 hodin. Semínka lnu, řeřichy, rukoly a mizuny se po kontaktu s vodou obalují gelem a není vhodné je předmáčet.
Po nabobtnání vodu slijeme, semena propláchneme a umístíme ve sklenici tak, abychom semínkům zajistili dostatečnou cirkulaci vzduchu. Klíčky a výhonky je vhodné až do doby sklizně každý den minimálně dvakrát propláchnout a nechat řádně odkapat.
Semínka řeřichy, rukoly a mizuny naklíčíme nejlépe tak, že je nasypeme do misky s vatou nebo vrstvou papírových utěrek a zavlažíme. Při pokojové teplotě je udržujeme vlhké (ne mokré). Hotové výhonky stříháme těsně nad semínky.
Nakličujeme při pokojové teplotě a na denním světle (nenecháváme na slunci). Klíčky je třeba průběžně ochutnávat a teprve ve chvíli, kdy se nám jejich chuť zdá plná, jsou hotové. Výhonky sklízíme, když se objeví první lístky, aby nám nezhořkly.
Hotové klíčky a výhonky je možné uchovávat v chladu v plastovém sáčku nebo uzavřené nádobě až po dobu 1 týdne.
Zdroj(e) informací a obrázků: Boulder Locavore, Novinky, Slunečný život, andelske-obrazy