Přinášíme recept, který se hýbe, zaměřili jsem se na snídaňové menu, do kterého výborně zapadá francouzský toust. Ač se z názvu samotného na první pohled zdá, tento druh pokrmu vůbec nemá svůj původ ve Francii. Ve skutečnosti existoval už dlouho předtím, než samotná země vůbec vznikla. Ve Francii mají pro tento pokrm speciální název pain perdu, což doslovně znamená ztracený chléb.
Nejstarší zmínka o francouzském toustu se datuje už ke 4. století, kdy pokrm pan dulcis připravoval Říman Apicius. Římané na základě jeho receptu namáčeli (spíše starší) chléb do mléka a rozšlehaných vajec a pak jej smažili na oleji či na másle, podobně, jako se to dnes dělá v různých koutech světa.
V Čechách známe francouzský toust např. pod názvem chleba ve vajíčku, samotná příprava pak může zahrnovat jak starší chleba, tak bílé pečiva, ale v receptu nemusí být použito mléko.
Francouzský toust
Ingredience:
- starší pečivo (na čerstvé se špatně chytá vajíčko) – chléb, bagetu, tousty
- vejce
- mléko
- máslo nebo olej na smažení
Pokud budeme dělat slanou verzi toustu, přidáme např. sýr a bylinky a také sůl a pepř. Ke sladké verzi se nejlépe hodí karamelizovaná jablka, oříšková másla nebo marmelády.
Postup:
Pečivo nakrájíme na tenčí plátky či krajíce
Do misky nalijeme mléko, postačí asi 50 ml na 2 vejce…
Vaječnou směs pořádně rozšleháme a přidáme ingredience na slanou nebo na sladkou verzi
Do vaječné směsi namočíme pečivo z obou stran…
…a opečeme na másle či oleji
Snídaně je připravena, dobrou chuť!
Zdroj(e) informací a obrázků: fubiz, kitchenghosts, todayifoundout, ulozto