Před svátky všichni tradičně tráví spoustu hodin pečením cukroví a nebo čas věnují výrobě vlastního likéru. Nejčastěji takový likér připravujeme složitě a dlouho a z drahých surovin. My Vám dnes ukážeme recept na likér, do kterého nepotřebujete žádné kondenzované mléko, přesto bude likér smetanový, sladký a lahodný. A hlavně bude podobný tomu, jaký známe z restaurací.
Náš návod přinášíme jako předčasnou inspiraci na letošní vánoční svátky.
Recept na Bailey’s likér
Ingredience na obyčejný likér:
- 250 ml smetany ke šlehání
- 500 ml smetany na vaření
- 1 vanilkový puding
- rum, irská whiskey nebo jiný likér dle chuti
- 30 g čokolády
- cca 3 lžíce kávy (můžeme vynechat)
- cca 3 lžíce cukru (můžeme použít i vanilkový cukr)
Ingredience na veganský likér:
- 250 ml kokosového mléka
- 500 ml plnotučného kokosového mléka (ideálně domácího)
- 30 g veganské čokolády
- ½ šálku hnědého cukru
- ¾ šálku silné kávy
- ¾ šálku likéru dle chuti (můžeme vynechat a nahradit vodou)
- špetka soli
Postup:
Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, do které přidáme smetanu ke šlehání (kokosové mléko) a cukr.
Dále si připravíme vanilkový puding. Ten uvaříme dle návodu s jedním rozdílem, místo mléka použijeme smetanu na vaření (vynecháme v případě veganského likéru).
Do robotu (můžeme použít také tyčový mixér) dáme rozpuštěnou čokoládu, přidáme případně puding, kávu a alkohol.
Krémový likér přelijeme do připravených lahví (vymytých a vysušených) a uložíme v chladu, kde je možné skladovat cca měsíc.
Náš domácí Bailey’s likér podávamé chlazený a nejlépe na ledu.
Zdroj(e) informací a obrázků: Apetionline, Toprecepty, Instructables, Keep Calm, Fried Dandelions, Oh She Glows