Jednoduchý domácí chleba, kvůli kterému si nemusíte kupovat elektrickou pekárnu a u jehož výroby se nenadřete. Navíc je zcela vhodný pro vegany, protože se obejde bez mléka a jiných živočišných produktů.
Domácí chléb z čerstvého droždí
Ingredience:
- balení čerstvého droždí (42 g)
- 1 kg výběrové hladké mouky
- 1 lžička cukru krystal
- ½ lžíce soli
- ½ lžíce drceného nebo celého kmínu
- 500 ml vlažné vody
Postup:
- Prvním krokem je výroba kvásku, ten si zaděláme ze 3 lžic vlažné vody, kvasnic a 1 lžičky cukru. Směs dobře promícháme a necháme kynout na teplém místě.
- Do mísy dáme mouku, sůl a kmín, přidáme vykynutý kvásek a ½ litru vody a vypracujeme těsto (kdo má doma hnětač, ušetří si počáteční práci).
- Necháme kynout 6 až 8 hodin (lze využít pedigovou ošatku – těsto tak získá krásný tvar a strukturu).
- Z vykynutého těsta vytvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech (do formy na chléb) nebo na pečící papír.
- Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
- Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut (podle vlastností Vaší trouby).
Domácí chléb ze sušeného droždí
Ingredience:
- balíček sušeného droždí (7 g nebo 10 g)
- 400 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička drceného kmínu
- 300 ml studené vody
Postup:
- Vzhledem k tomu, že k tomuto receptu nepotřebujeme kvásek, můžeme začít rovnou s přípravou těsta.
- V míse smícháme mouku, sůl, kmín a droždí.
- Přidáme vodu a směs promícháme, lehce prohněteme.
- Přikryjeme utěrkou a necháme kynout zhruba 6 až 8 hodin (ráno si připravte a večer upečte nebo naopak), a to nejlépe v chladu.
- Pro lepší efekt je dobré vykynutou směs na pomoučeném povrchu roztáhnout na obdélník o tloušťce cca 2 cm a přeložíme na třetiny (jednu třetinu na vrchní část placky, druhou třetinu pod placku).
- Takto připravené těsto necháme ½ hodiny odpočinout.
- Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek a dáme na vymazaný plech (do formy) nebo na pečící papír.
- Povrch bochánku můžeme lehce nakrojit (např. do kříže), ale není to nutné.
- Vložíme do trouby předehřáté na 200°C a pečeme zhruba 30 až 40 minut (podle vlastností Vaší trouby).
A jak jsme uspěli v redakci? Těsto na chléb jsme nechali kynout pod utěrkou necelých 7 hodin, poté jsme z těsta vytvarovali rovnou pecen, dali ho na plech a do předehřáté trouby, kde se na 225 stupňů pekl 30 minut.
Do těsta můžete přidat také bylinky, sušená rajčata, olivy, semínka a další přísady podle vaší vlastní chuti.
Zdroj(e) informací a obrázků: vareni, wikihow, redakce Scribbler