Veganský způsob života není jediným důvodem, proč vyhledáváme recepty bez mléčných, popř. živočišných produktů nebo bez mouky. Alergie na mléčné produkty či na lepek může člověku pěkně zkomplikovat život.
Pokud patříte mezi takové „šťastlivce“ a při pohledu na krémový cheesecake máte tak leda oči pro pláč, pak nezoufejte a podívejte se s námi na řešení, které se určitě zalíbí i těm, kteří žádné důvody, proč nepít mléko a nejíst mouku, nemají.
Cheesecake [:čízkejk:]
Ingredience na korpus:
- 1 šálek vypeckovaných datlí (namočených na 10 minut ve vodě) – můžeme použít i jiné sušené ovoce např. fíky, hrušky nebo švestky, rozinky apod.
- 1 šálek vlašských ořechů, kešu nebo mandlí
Ingredience na náplň:
- 1 a ½ šálku kešu (namočených na 4 – 6 hodin ve vodě)
- šťáva z 1 citronu
- ¼ šálku kokosového oleje (rozpuštěného)
- ½ šálku kokosového mléka (nejlépe plnotučného)
- ½ šálku tekutého sladidla (agáve nebo javorový sirup, med v případě neveganské varianty)
- pár kapek vanilkového extraktu (můžeme vynechat)
Ingredience na dochucení (2 varianty):
- 2 lžíce arašídového másla, ¼ šálku borůvek, 3 lžíce karamelu
- ¼ šálku kakaa, 2 lžíce šťávy z červené řepy
Postup:
Nejprve si připravíme základ dortu, korpus, na který budeme následně pokládat „tvarohovou“ náplň. V robotu si rozmixujeme oříšky a poté přidáme datle. Vznikne lepivá, hrudkovitá směs, kterou následně vyložíme dno formy (nebo formiček, pokud děláme malé cheesecakové muffiny). Nyní si v robotu zpracujeme ingredience na náplň. Nejprve si rozmixujeme ořechy s kokosovým olejem, poté přidáme ostatní ingredience a mixujeme, dokud nevznikne krémová hmota. Pozor, pokud děláme červené dortíčky, je třeba v této fázi přidat také šťávu z řepy a kakao.
Nyní nalijeme krémovou směs do formy na připravený korpus. Nemusíme se bát nalít ji až po okraj, směs už nenabyde, pouze zhoustne a zhutní. Pokud jsme zvolili nečervenou variantu, můžeme do směsi přidat něco na ochucení – arašídové máslo, karamel nebo lesní ovoce.
Připravené dortíčky dáme minimálně na 4 hodiny vychladit do lednice, aby náplň ztuhla.
A jak vypadá výsledek? Červené nebo jen s borůvkami či jinou náplní dle vlastní chutě, všechny varianty jsou jednoduché a chutné. Přesvědčte se sami a uvidíte!
Zdroj(e) informací a obrázků: picklesnhoney, minimalistbaker