Vyrobit tradiční italské noky je stejně tak snadné, jako si je objednat v restauraci.
Můžeme je také zamrazit pro pozdější použití a nejlepší na nich je, že je lze podávat s nejrůznějšími druhy omáček nebo pesta.
Noky se dají také obarvit přidáním např. červené řepy (srdíčkové noky) nebo špenátu, získají tím nejen zajímavou barvu, ale také výbornou chuť.
Základní pravidla pro přípravu noků
- K výrobě noků je třeba zvolit správný typ brambor. Potřebujete brambory, které mají vysoký obsah škrobu, s moučnou strukturou a minimálním obsahem vody (varný typ C nebo B-C).
- Brambory pro přípravu nočků vaříme ve slupce a nepropichujeme je během vaření, jinak budou absorbovat příliš mnoho vody.
- Brambory na těsto nemixujeme ani nedrtíme v robotu, nejlepší je ruční šťouchání ještě teplých (a samozřejmě oloupaných) brambor.
- I přes množství mouky, které předurčuje recept, používáme takové množství, aby se bramborami spojila v pevné a mírně lepkavé těsto.
Ingredience na noky
- 1 kg brambor varného typu C, popř. B-C
- cca 350 g hladké mouky + mouka na pracovní desku
Postup výroby noků
- Omyté brambory ve slupce vložíme do studené vody a přivedeme k varu.
- Vaříme 20 minut, poté je oloupeme a ještě teplé na pomoučeném válu rozšťoucháme.
- Do šťouchaných brambor přidáváme mouku do té doby, dokud není těsto pevné, ale ne příliš lepkavé.
- Z těsta si připravíme válečky o průměru asi 2 cm a ty nakrájíme na menší kousky (noky).
- Nočky můžeme ještě ozdobit vidličkou – uchopíme palcem a ukazováčkem, lehce zmáčkneme, aby se mírně prohnul, a z jedné strany vytvoříme vzorek obrácenou vidličku.
- Noky lehce pomoučíme a můžeme dát vařit.
- Vaříme ve větším hrnci v osolené vodě, noky jsou hotové ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu (2 – 3 minuty).
Zdroj(e) informací a obrázků: Apetitonline, Ciao Veggie, As Easy As Apple Pie, Italian School Pistoia