Také se Vám v míse nervózně převaluje pár zralých banánů? Co takhle jim dopřát důstojný konec a Vám kulinární zážitek?
A jak vlastně poznáte zralý banán? Takové ovoce má na slupce velké množství malých hnědých flíčků, to ze zdravotního hlediska znamená, že se většina škrobů přeměnila na lehce stravitelné jednoduché cukry. Pokud se chystáte k nákupu banánů a nehodláte je neprodleně konzumovat, volte takové, které mají zelené konce a mohou dozrát doma. Chcete-li je jíst ihned, vyberte banány sflíčky, o kterých jsme hovořili výše a které jsou důkazem zralosti.
Banány skladujte v míse s ovocem při pokojové teplotě, protože chlad způsobuje urychlené zrání a hlavně hnědnutí banánů.
Banány obsahují až 22 % sacharidů (glukóza, sacharóza a fruktóza), 75 % vody a zbytek tvoří minerály a stopové prvky. Zralé banány jsou lehce stravitelné, ty zelené naopak způsobují plynatost. Obsahují velké množství draslíku (ochrana srdce), sodíku, vápníku a hořčíku (mírní křeče, bolesti hlavy, posiluje svaly) i zinku. Obsahují také všechny důležité výživné složky, které potřebujeme pro zdravý, hluboký a vydatný spánek.
Recepty
Banánový chlebíček
Není chleba jako chleba. Jak upéct vláčný banánový dezert v pár krocích se dozvíte v následujícím receptu. A co budeme potřebovat na chlebíček podle Marthy Stewart?
Ingredience: 125 g másla, 1 šálek cukru, 2 velká vejce, 2 šálky celozrnné mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička soli, ½ šálku kysané smetany, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 velmi zralé banány, ½ šálku nasekaných ořechů (sušeného ovoce apod.)
Postup: V menší míse vyšleháme máslo a cukr. Poté přidáme vejce a důkladně zamícháme. Do této „mokré“ směsi přidáme směs mouky, prášku do pečiva, sody a soli, následně vmícháme banány, které jsme si předtím rozmixovali nebo nakrájeli na malé kousky, smetanu, vanilku (můžeme nahradit vanilkovým cukrem) a ořechy. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy (formy vyložené pečícím papírem) a v troubě předehřáté na 180 stupňů pečeme zhruba 60 minut.
Pečené banány
Pečené banány jsou další alternativou pro jednoduchý dezert ze zralých banánů. Když do receptu přidáte rum, můžete se nad talířem vydat dokonce do Karibiku.
Ingredience: 2 zralé banány, 4 lžíce medu, 2 lžičky hnědého cukru, 1 lžička skořice, 200 g řeckého jogurtu, 4 lžíce sekaných vlašských ořechů
Postup: Banány nakrájíme podélně na poloviny a vložíme je na alobal do formy. Každou půlku banánu potřeme medem a posypeme cukrem a skořicí (případně zalijeme rumem). V troubě předehřáté na 190 stupňů pečeme 10 až 15 minut. Podáváme ještě teplé se lžící řeckého jogurtu a ořechů.
Banánová zmrzlina
Ingredience: 1 velký zralý banán (na 2 porce)
Postup: Banán nakrájíme na kolečka, uložíme do nádoby nebo sáčku a necháme 2 hodiny zmrazit. Zmrzlé banány rozmixujeme v robotu, a to v třech intervalech. Nejprve se banán rozseká na větší kousky, poté na kašovitou hmotu a nakonec se z něj stane úžasně krémová záležitost. Chce to jen trochu trpělivosti.
Hedvábně jemný domácí banánový puding s čokoládovou polevou, to musíte ochutnat! A když bude banánu málo, přidejte ještě pár koleček navrch.
Ingredience: 3 středně velké banány, šťáva z 1 citrónu, 600 ml (mandlového) mléka, 2 žloutky (1 lžíce kukuřičného škrobu), 3 lžíce kukuřičného škrobu, 60 g krystalového cukru, 60 g hořké čokolády, 2 lžičky moučkového cukru, voda
Postup: Ve středním hrnci si smícháme cukr se škrobem a mlékem, případně také se žloutky. Vyšleháme metličkou a na středním stupni necháme ohřát, aby směs zhoustla. Mezitím si rozmixujeme banány s citronovou šťávou a přidáme je do mléčné směsi. Dobře promícháme, vylijeme do misek a necháme ztuhnout (minimálně 15 minut v chladničce).
Čokoládovou polevu si vyrobíme v malém hrnci rozpuštěním čokolády a cukru ve 40 ml vody. Jakmile vznikne jemný krém, můžeme jím polít banánový puding a případně dozdobit kolečkem banánu.
Banánové smoothie
Ingredience: hrst jahod, 1 střední banán, 300 ml mléka, 150 ml bílého jogurtu, lžíce medu
Postup: Všechny ingredience rozmixujeme v robotu do krémového nápoje. Mléko a jogurt můžeme nahradit domácím rostlinným mlékem, jehož výrobu jsme vám ukazovali v článku Mandlové mléko a jeho kamarádi.
Banánové palačinky
Tyhle palačinky se dají udělat jen ze dvou ingrediencí! Jak snadné. Máte doma jen banán a vejce, pak jste na správné adrese.
Ingredience: 1 velký banán, 2 vejce, ¼ lžičky prášku do pečiva (není nutný, ale doporučujeme), ¼ lžičky skořice (není nutná, ale doporučujeme)
Postup: Banány rozmixujeme, přidáme vejce a případně také prášek a skořici. Rozehřejeme si pánev, lehce pomažeme olejem (můžeme použít také kokosový olej) a dáme opéct přibližně 2 vrchovaté lžíce těsta. Můžeme podávat s javorovým sirupem.
Banánové muffiny
Tyto muffiny podle slavné kuchařky Nigelly Lawson jsou lehké a nadýchané, jsou ideální k snídani a či odpolední svačince a vhodné v kombinaci se smoothie nebo mléčným koktejlem. Jsou skvělé teplé i studené.
Ingredience: 75 g másla, 250 g mouky, 1 lžička prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, špetka soli, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého muškátového oříšku, 115 g cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 1 lžička medu, 2 velké zralé banány, 2 vejce, 125 ml mléka
Postup: Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu, banány rozmixujeme. V míse si smícháme mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Přidáme cukr a dobře promícháme. V druhé misce si vyšleháme vejce, vanilkový extrakt, med, máslo a mléko. A do vaječné směsi přidáme také banány. Do suché směsi přimícháme tu vaječnou. Vzniklým těstem naplníme formičky na muffiny. Můžeme dozdobit čokoládou nebo oříšky. Necháme péct v troubě předehřáté na 190 stupňů asi 20 až 25 minut.
Banány v čokoládě
Klasika, která nikdy nezklame. Tyhle banány v čokoládě můžete navíc přetvořit v osvěžující nanuky.
Ingredience: 6 středních banánů, čokoláda na polití, 3 lžíce másla, ořechy a další posypky, 6 nanukových dřívek (není nutné, ale bude se lépe jíst)
Postup: Rozpůlené banány rozložíme na povoskovaný papír a do každého opatrně zasuneme nanukové dřívko, nyní bychom měli banány vložit cca na 30 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a máslo. Zmražené banány následně namočíme do čokolády a obalíme v oříšcích nebo jiném připraveném zdobení. V nádobě vyložené povoskovaným papírem necháme znovu zamrazit (minimálně 6 hodin a nejlépe přes noc).
Zdroj(e) informací a obrázků: BBC Good Food, Vegmania, Deník, Martha Stewart, Kitchenette, Whole Food Simply, K Fetele, Angie Bakes, Good to Know, Our Best Bites, Beauty and Fitness, Nigella, Pass The Sushi, Food Beast, PNG IMG, The Kitchn, Vegkitchen,