Příprava polévek je jednoduchá a pro všechny druhy shodná.
- Základ osmahneme na lžíci olivového nebo řepkového oleje.
- Přidáme proteiny, koření a tekutiny.
- Vaříme po dobu 20 – 30 minut.
- Pokud je třeba, polévku rozmixujeme do hladkého krému.
- Na závěr dochutíme a dozdobíme.
Pikantní kuřecí polévka
základ: svazek jarní cibulky, nakrájený na tenká kolečka
proteiny: 2 šálky nasekaných a ogrilovaných kuřecích prsou
koření: ¼ lžičky kajenského pepře
tekutina: 4 šálky kuřecího vývaru
zelenina: 2 rajčata
dozdobení: pokrájené nakládané jalapenos papričky, opečené tortilla chipsy
Fazolová polévka
základ: 1 cibule, pokrájená na drobno
proteiny: 2 plechovky červených fazolí
koření: 1 lžička kmínu, 1 lžička oregana, 1 nasekané chipotle (uzená chilli paprička, můžeme nahradit běžnou chilli papričkou)
tekutina: 6 šálků zeleninového nebo kuřecího vývaru (část můžeme nahradit šťávou z fazolí)
zelenina: 1 zelená paprika, pokrájená na menší kousky
rozmixovat do hladkého krému
dozdobení: lístky koriandru
Sladká bramborová polévka
základ: 1 větší pórek, nakrájený na tenká kolečka nebo půlkolečka
proteiny: ¼ šálku arašídového másla
koření: 2 stroužky česneku, špetka kajenského pepře
tekutina: 6 šálků zeleninového vývaru
zelenina: 1 větší sladká brambora, pokrájená na kostičky
rozmixovat do hladkého krému
dozdobení: opražené arašídy, petrželka
Thajská kari polévka
základ: 2 malé šalotky, pokrájené na tenká kolečka nebo půlkolečka
proteiny: ¼ tofu, pokrájeného na kostičky
koření: 2 lžíce kari pasty
tekutina: 2 plechovky kokosového mléka
zelenina: ½ šálku pokrájené červené papriky a ½ šálku fazolových klíčků mungo
dozdobení: koriandr, limetková šťáva
Toskánská bílá fazolová polévka
základ: 1 cibule a 2 stroužky česneku, pokrájené na drobno
proteiny: 2 plechovky bílých fazolí
koření: 1 lžička rozmarýnu
tekutina: 6 šálků zeleninového vývaru
zelenina: 1 pokrájené rajče
dozdobení: olivový olej, parmazán
Hovězí polévka s houbami
základ: 1 cibule, pokrájená na drobno
proteiny: 250 g mletého hovězího masa
koření: ½ lžičky tymiánu
tekutina: 6 šálků vody nebo houbového vývaru
zelenina: 500 g hub (možno použít také na vývar)
dozdobení: estragon, kysaná smetana
Čočková polévka
základ: 1 cibule, pokrájená na drobno
proteiny: 1 šálek čočky
koření: 1 lžíce kari, 1 lžička garam masala
tekutina: 6 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
zelenina: 1 šálek kadeřávkové kapusty
rozmixovat do hladkého krému
dozdobení: jarní cibulka
Provensálská polévka Au Pisto
základ: 2 cibule, pokrájené na drobno
proteiny: 1 kuřecí prso, povařené a pokrájené na kostičky
koření: 1 lžička provensálského koření
tekutina: 6 šálků zeleninového vývaru
zelenina: 1 šálek mraženého hrášku, 1 šálek na drobno nakrájené cukety, 1 šálek listového špenátu
dozdobení: pesto
Italská svatební
základ: 3 šalotky, pokrájené na drobno
proteiny: 8 kuliček z mletého masa s kořením dle chuti
koření: ½ lžičky oregana, ½ lžičky bazalky
tekutina: 6 šálků kuřecího vývaru
zelenina: 1 svazek chřestu, pokrájeného na tenká kolečka
dozdobení: opečený chléb nebo bagetka
Kuřecí Orzo polévka
základ: 1 cibule a 2 stroužky česneku, pokrájené na drobno
proteiny: 1 kuřecí prso, povařené a pokrájené na kostičky
koření: ½ lžičky tymiánu
tekutina: 6 šálků kuřecího vývaru
zelenina: ½ šálku na drobno nakrájené mrkve, ½ šálku na drobno nakrájeného celeru
dozdobení: vařená těstovinová rýže
Zdroj(e) informací a obrázků: BuzzFeed, Shape, Healthy Ways Fit