Bílý rum neodmyslitelně patří k létu – mojito s čerstvou mátou popíjené u bazénu nebo večerní posezení s přáteli v baru na pláži s piňa coladou v ruce – prostě slunce, voda a koktejly. Tmavý rum se asi víc hodí k zimě: zatímco za okny sněží, u krbu je příjemně teploučko a ve skleničce se odráží žhavé slunce Střední Ameriky. Na chvilku si užíváte luxus Cayo Largo nebo noční život v Montego Bay.
Skutečný poklad Karibiku
Pravý rum pochází ze souostroví Antily v Karibském moři. Právě kubánský rum, jamajský nebo ten z Portorika, patří mezi světově nejoblíbenější. Vyrábí se z cukrové třtiny a možná zrovna jí vděčí za svůj název – sacharum officinarium. Druhá teorie je, že u rumu je vždycky rušno (anglicky rumble, rumbellion). Pravdu už těžko zjistíme, je to 500 let, kdy se vyrobila první várka. Od té doby si nepřetržitě uchovává oblibu konzumentů po celém světě. První však byli námořníci a piráti. Jedním z nich byl i kapitán Morgan, mořeplavec a dobrodruh, později jamajský guvernér.
500 let stejným způsobem
Cukrová třtina se musí ihned po sklizni zpracovat, protože po 24 hodinách se kazí sladká míza, kvůli které se pěstuje. Při výrobě cukru z ní vzniká jako odpad tmavá hustá melasa. Ta je výchozí surovinou pro rum.
Samotná výroba pak je tříkroková: fermentace, destilace a zrání. Každý krok je pro různé druhy rumu jinak dlouhý. Bílé rumy například kvasí a zrají krátce – maximálně 3 roky, tmavé těžší se nechávají v sudech zrát i 20 a více let. Pak mají tu správnou chuť.
Tradiční nápoj pro netradiční chvíle
Bílý rum, z nichž nejznámější je asi Havana club, je jemný a nasládlý, vhodný do míchaných nápojů. K přímé konzumaci se hodí spíš ty tmavé. Nečekejte ale chuť jako má náš tuzemský, pravý rum je kvalitní luxusní nápoj, například jako dobrá brandy. A stejně jako ona, i rum se podává nechlazený, aby se mohlo náležitě rozvinout jeho aroma a vy jste si mohli nápoj vychutnat všemi smysly.