Lidské tělo je tvořeno ze 75% vody – bez dostatku vody, kterou získáváme jejím pitím, nedokáže správě pracovat. Bolí nás hlava, cítíme se unavení a další příznaky nám signalizují, že něco není v pořádku. Tak co s tím?
Pravidelný přísun tekutin je pro naše tělo velmi důležitý. Možná ale nevíte, že dost záleží i na tom, co pijete. Člověk by měl vypít kolem 3 litrů vody denně, do toho se však nepočítá Kofola, které vypiješ 2 litry jen tak večer u televize, každodenní ranní 3 hrnky kafe, ani 10 panáků slivovice, kterou přivezli známí z Moravy. Lidské tělo potřebuje vodu! Málokomu chutná, a proto si spousta lidí dělá např. čaje, jenže co když na jejich vaření není čas, chuť nebo nálada? Řešením je domácí ochucená voda, která neobsahuje prakticky žádné kalorie a dává nám skvělou možnost, jak zůstat hydratovaní s chutí.
Určitě víte, že sladké nápoje nejsou pro lidské tělo dobré, protože mají spoustu kalorií a nehydratují nás dostatečně, jak bychom potřebovali. Káva a další kofeinové nápoje nás naopak nechávají ještě víc dehydratované, než před jejich vypitím (proto v každé lepší kavárně dostanete ke kávě i trochu vody). Ochucené vody se samozřejmě dají koupit v jakémkoliv obchodě, ale do těch jsou v naprosté většině případů přidávány přídavné látky, rádoby „přírodní“ příchutě a zase ten cukr … Nevím jak vy, ale já si raději udělám ochucenou vodu doma s tím, že chutě budou opravdu přírodní a já budu přesně vědět, co jsem si do své ochucené vody dal a nemusím přemýšlet nad složením těch kyselin z krámu. Domácí ochucená voda má nekonečné možnosti příprav, kombinací a chutí … to mě prostě baví !
Jak na domácí ochucenou vodu?
Můžete použít libovolný počet bylin, koření, jedlých květin, ovoce a dokonce i zeleniny. Zde jsou některé tipy na ty nejčastější:
- byliny: rozmarýn, tymián, máta, bazalka, koriandr, petržel …
- jedlé květiny: růže, levandule, citrusové květy, ibišek, macešky, fialky a další bez použití pesticidů
- ovoce: jahody, borůvky, hrušky, jablka, tropické ovoce, citrusy …
- zelenina: meloun, okurky, celer, fenykl, mrkev …
- na dochucení: skořice, lusky kardamonu, čerstvý zázvor, hřebíček, vanilka …
dále budeme potřebovat vodu (nejlépe filtrovanou, ale postačí i klasická z kohoutku) a nějakou pěknou nádobu či lahev
Doporučujeme na louhování používat velké skleněné lahve nebo nádoby s víčky, hlavně je nezapomeňte před použitím pořádně omýt a vypláchnout, ať nám chuť nic nenarušuje.
Jak na ingredience
- Zeleninu a ovoce můžete přidávat oloupané i neoloupané, záleží na vás.
- Snažte se používat bio plodiny a nebo je alespoň dobře omyjte.
- Vyhněte se používání příliš zralého ovoce a bylinek, které nevypadají čerstvě.
- Vše krájejte na tenké plátky nebo na malé kostičky, pak bude louhování rychlejší.
Buďte trpělivý
Nechte ingredience a vodu několik hodin v klidu (dobré je připravovat si ochucenou vodu vždy na den dopředu a nechat jí třeba přes noc v lednici). aby se chutě mohli pořádně uvolnit a vylouhovat. Některé ingredience se louhují déle než ty ostatní a proto je důležitá především trpělivost. Na druhou stranu třeba takový citrón se vylouhuje dost rychle. Některé bobule potřebují zase až několik hodin a uvolňují nejen chuť, ale i barvu. Po vyndání z lednice je dobré nechat vodu ještě chvíli v pokojové teplotě a až pak pít.
Vypít a doplnit
Nešetřete ! Pijte, pijte a pijte. Vodu můžete doplnit a nechat vylouhovat několikrát za sebou, i když chuť nebude tak výrazná, pořád to bude dobré.
5 oblíbených příchutí domácí ochucené limonády
- Borůvky + citrón + máta
- Citrusové plody + koriandr
- Zelené jablko + maliny + rozmarýn
- Ananas + máta + okurka
- Ostružiny + kiwi
Dalších 10 možností příchutí domácí ochucené vody
- Orange Chai Spice: plátky pomeranče, kardamom, skořice, hřebíček a nové koření
- Vanilla Basil Strawberry: vanilka (nejprve odstraňte semínka), hrst čerstvé bazalky, šálek krájených jahod
- Fennel Pear: tenké plátky fenyklu a několik zelených listů + zralá, ale pevná hruška (nesmí být přezrálá)
- Basil Melon: plátky nebo kostičky melounu a hrst bazalky
- Ginger Lime: plátky čerstvého zázvoru a limetky
- Blueberry Cucumber Basil: hrst borůvek (nejlépe čerstvých), plátky okurky a hrst bazalky
- Lemon Lavender: plátky citrónu a pár čajových lžic levandule
- Raspberry Rose: hrst malin, čerstvé okvětní lístky růží
- Mango Ananas Mint: plátky čerstvého, tvrdého manga, plátky ananasu a hrst máty
- Apple Cinnamon: látky zeleného nebo červeného jablka a trochu skořice
Těchto 15 kombinací jsou jen příklady. Jak jsem již psal výše, existuje spousty kombinací … pokud objevíte nějakou zajímavou, určitě nám dejte tip do komentářů…