Jste už znudění z tradičního rajčatového či okurkového salátu, chtěli byste vyzkoušet něco nového a chutného, co se bude hodit jako příloha k masu? Zkuste recept na tradiční libanonský salát, který na tamních stolech nikdy nechybí.
A pokud byste chtěli Váš oběd opravdu ozvláštnit, doporučujeme také tradiční falafely a hummus a k tomu pita chléb.
Tabouleh je salát z čerstvých surovin, do kterého patří zejména velké množství čerstvé petržele a na jemno nakrájená rajčata. Do tradičního receptu patří také bulgur nebo kuskus (popř. pohanka, pokud děláme bezlepkovou verzi), šalotka, limetková šťáva, máta a dle Vaší chuti také okurka.
Recept na salát Tabouleh
Ingredience:
- 100 g bulguru/kuskusu/pohanky
- ¼ svazku máty
- 1 svazek petržele
- 3 rajčata
- ½ okurky (lze vynechat)
- 1 šalotka
- šťáva z 1 limetky
- 3 – 5 lžic olivového oleje
- sůl a pepř
Postup:
- Dle návodu připravíme bulgur/kuskus/pohanku, obecně postačí dvojnásobek vody oproti hmotnosti obilovin. Vaříme 5 – 7 minut, poté necháme dalších asi 10 minut dojít v hrnci.
- Rajčata by měla být správně zbavena slupky, proto je třeba je také zpařit a následně oloupat. Pokud Vám slupka nevadí, lze tento krok samozřejmě vynechat.
- Zeleninu, tedy cibulku, okurku i rajčata (zbavená jader) nakrájíme na co nejmenší kostičky (2 – 5 mm).
- Z omytých a osušených bylinek natrháme lístky a nasekáme je na jemno.
- Z limetkové šťávy, oleje, soli a pepře si připravíme zálivku.
- Ve velké míse smícháme bulgur/kuskus/pohanku s bylinkami, přidáme zeleninu a přelijeme zálivkou. Vše dobře promícháme a můžeme podávat.
Zdroj(e) informací a obrázků: Foodtastic, Tarazi Foods, Design Sponge, No Recipes