Přinášíme postup na lehce těžší, nicméně oblíbenou a osvědčenou verzi, která je vhodná jak pro vegany, tak pro osoby alergické na mléčné výrobky. Výhodou domácí čokolády je variabilita chutí, protože si jí vyrobíte zcela podle svých představ.
Výroba není složitá a navíc k tomu není zapotřebí žádný speciální stroj, postačí jen hrnce na přípravu vodní lázně a formičky určené speciálně pro výrobu tabulek čokolády i čokoládových bonbónů.
V tomto článku se dozvíte, jak vyrobit bílou, mléčnou, tmavou či ochucenou domácí čokoládu.
Bílá čokoláda
- 250 g kakaového másla nebo jiného (ztuženého) rostlinného tuku
- 100 g sušeného rostlinného nápoje (nejlépe rýžový)
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilkový lusk (můžeme vynechat)
Mléčná čokoláda
- 250 g kakaového másla nebo jiného (ztuženého) rostlinného tuku
- 100 g sušeného rostlinného nápoje (nejlépe rýžový)
- 200 g třtinového cukru
- 50 g gramů neslazeného kakaa (obecně platí, čím méně kakaa, tím více cukru)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilkový lusk (můžeme vynechat)
Tmavá čokoláda
- 250 g kakaového másla nebo jiného (ztuženého) rostlinného tuku
- 100 g sušeného rostlinného nápoje (nejlépe rýžový)
- 150 g třtinového cukru
- 100 g gramů neslazeného kakaa (obecně platí, čím více kakaa, tím méně cukru)
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- vanilkový lusk (můžeme vynechat)
Ochucená čokoláda
- ingredience na bílou, mléčnou nebo tmavou čokoládu
- oříšky, sušené ovoce chilli, kardamon a citrónová kůra, pomerančová kůra, prášek z Macy, drcené kakaové boby,Goji, kokos atd.
Sušený rostlinný nápoj obsahuje speciálně upravenou rostlinnou mouku (rýžovou, mandlovou, pohankovou apod.) a používá se při výrobě nejchutnějších veganských čokolád na trhu.
Postup na výrobu čokolády
- Jak už jsme říkali na počátku, příprava čokolády bude spočívat zejména v rozpuštění základních ingrediencí ve vodné lázni. Do surovin se v žádném případě nesmí dostat voda, čokoláda by se rychle srazila.
- Pro vodní lázeň použijeme větší hrnec a misku či menší hrnec, které budou zapadat do větší nádoby. Menší nádoba by měla být ponořena zhruba do ¾ své výšky.
- Ve spodní nádobě přivedeme vodu k a v menší nádobě následně rozpustíme suroviny. Začneme máslem/tukem, přidáme cuk a kakao (můžeme si předtím smíchat dohromady), v případě bílé čokolády vmícháme jen cukr. Následně doplníme sušeným rostlinným nápojem a nakonec přimícháme kukuřičný škrob a případně vanilku.
- Ze všech surovin umícháme hladkou směs, kterou následně přelijeme do formiček. V případě ochucené čokolády vyplníme formičky nejdříve přísadami na ochucení a poté je zalijeme. Po ztuhnutí čokoládu velmi opatrně vyklopíme. Pokud nemáme formičky, můžeme vylít na plech vyložený pečícím papírem a poté rozlámat.
Zdroj(e) informací a obrázků: mimibazar, toprecepty, milujicokoladu, rawsuperfood, wikihow, braisedanatomy, youtube, dessertswithbenefits, livliveslife