Rajčatová polévka pro děti nemusí být jen ta z protlaku a cukru, my dospělí máme raději variantu z čerstvých rajčat. Co ale udělat pro to, aby byla taková polévka sladká a chutnala i malým strávníkům?
Sladká polévka vznikne díky tajné ingredienci, kterou je mrkev. Verzi pro dospělé zas doladíte špetkou chilli.
Pokud máte rádi smetanovou verzi, pak není nic jednoduššího než přidat smetanu nebo crème fraîche. Ve všech případech doporučujeme podávat s křupavými krutony a třeba i čerstvou pažitkou.
Rajčatová polévka pro celou rodinu
Na 4 až 6 porcí budeme potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 větší cibule
- 2 velké mrkve
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- ¼ lžičky chilli (pro dospělou variantu)
- 2 bobkové listy
- 1 konzerva rajčat nebo 300 g čerstvých masitých rajských jablíček
- 1 lžíce oregána
- crème fraîche/smetana, pažitka, krutony
Postup:
V hrnci si rozehřejeme olej a přidáme na jemno pokrájenou cibuli a česnek, na kousky/kolečka nakrájenou mrkev, sůl a bobkové listy. Smažíme 6 – 8 minut.
Přidáme rajčata i se šťávou. Plechovku naplníme 2x vodou, kterou vypláchneme zbývající šťávu, a přidáme k rajčatům do hrnce.
Polévku přivedeme k varu a vaříme hodinu na mírném stupni. Poté přidáme na drobno nasekané oregáno (pokud nemáme sušené).
Po 20 minutách, kdy polévku prostoupí chuť bylinek, můžeme začít tvořit krém. Polévku rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Nezapomeňte předtím vyjmout bobkové listy! A pokud se vám zdá polévka příliš hustá, můžete ještě přidat vodu.
Polévku rozlijeme do talířů a servírujeme dle chuti s crème fraîche či smetanou, posypeme pažitkou a doplníme krutony či opečenou bagetkou.
Zdroj(e) informací a obrázků: shutterbean, Cowgirl Creamery Cooks (Sue Conley)