Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky a osoby s bezlepkovou dietou.
Kaštanovník setý (lat. Castanea sativa) je mohutný, opadavý a teplomilný strom, který dorůstá až do výšky 35 metrů. Tento příbuzný buku se dožívá i několika stovek let.
Mezi největší pěstitele a zároveň evropské vývozce kaštanů lze řadit Španělsko, Itálii a Francii. U nás se pěstuje zejména ve vinařských oblastech, ale také na Chrudimsku, Šumpersku nebo v okolí Karlových Varů.
Kaštany, které můžeme bez obav konzumovat, rostou podobně jako plody jírovce maďala – jsou ukryté za ostnatou slupkou. Plodům jedlých kaštanů se také říká marony.
Kaštanová mouka
Plody kaštanovníku setého jsou bohaté na vitamín C (mají srovnatelný obsah jako např. citróny). Obsahují také kyselinu listovou, která je důležitá pro ženy, které chtějí otěhotnět, jsou těhotné (je významná pro zdravý růst a vývoj plodu) nebo které kojí. Kaštan je bohatý i na minerální látky – mangan, měď a draslík, který pomáhá proti únavě i stresu. Jedlé kaštany obsahují malé množství jednoduchých cukrů (většinu tvoří polysacharidy a zejména pak škroby), které dokáže tělo vstřebávat, takže nedochází ke kolísání hladiny krevního cukru. Důležitý je i obsah kyseliny linolové (esenciální Omega-6 mastné kyseliny) a kyseliny alfa-linoleové (esenciální Omega-3 mastné kyseliny), které jsou zodpovědné za správnou funkci nervového systému a tedy i mozku, kardiovaskulárního systému a také za produkci hormonů a imunitu.
Kaštanová mouka je přirozeně bezlepková, vhodná pro celiaky a osoby s bezlepkovou dietou. Mouka se vyrábí a mele z kaštanů sušených v průměru 16 dní při teplotě 47°C a následně oddělených od slupky.
Nutriční hodnoty a živiny na 100 g
- energetická hodnota 1391,3 kJ
- bílkoviny 2,4 g
- sacharidy 74,3 g
- tuky 2,3 g (z toho mononenasycené 0,78 g a polynenasycené 0,89 g)
- vláknina 8,1 g
- sodík < 0,1 g
- draslík 518 mg (26 % DDD)
- mangan 1 mg (50 % DDD)
- měď 0,4 mg (40 % DDD)
- kyselina listová 62 µg (31 % DDD)
- vitamín C 43 mg (43 % DDD)
Použití
Kaštanová mouka má nasládlou chuť a příjemnou vůni, je proto vhodná k přípravě sladkých moučníků, pečiva i chleba, ve Francii z ní však vyrábí také polévky i omáčky a v Americe se kaštanovou nádivkou plní krocan. Syrové kaštany jsou trpké, konzumují se pouze po tepelné úpravě. Z kaštanové mouky, medu a karamelu byl kdysi v jižní Francii připraven první nugát. Jak už jsme zmínili, velmi oblíbené jsou pečené kaštany, vařené se mohou podávat jako příloha k masu (kaštanová nádivka). Kaštany se také konzervují v cukerném sirupu a vyrábí se z nich likér.
Recepty
Kaštanová kaše
Ingredience na 1 porci: 15 g kaštanové mouky, 20 g kukuřičné krupice, 15 g cukru (krupici a cukr dávkujeme v poměru závisejícím na tom, jak sladkou chceme kaši), ¼ vanilkového lusku nebo pár kapek vanilkového extraktu + rostlinné mléko nebo voda na zalití
Postup: Do 200 ml teplého mléka nebo vody (teplota zhruba 60°C) vmícháme 5 lžic kaše (cca 50 g směsi) a necháme 2 minuty odstát. Kaši ji možné osladit i dochutit ovocem, ořechy, semínky, máslem apod.
Castagnaccio, kaštanový dort
Ingredience na 4 porce: 250 g kaštanové mouky, 100 g rozinek, 70 g piniových oříšků, pomerančový kůra, 1 lžička fenyklových semínek, voda podle potřeby, moučkový cukr na posypání, olivový olej, sůl
Postup: Rozinky si namočíme do vody, aby nabobtnaly. Poté je smícháme s prosetou kaštanovou moukou a vodou, přidáme pomerančovou kůru, fenyklová semínka a asi polovinu množství pinových semínek. Promícháme a přidáme špetku soli. Do formy vymazané olivovým olejem nebo vyložené pečícím papírem nalijeme těsto a posypeme zbývajícími piniovými semínky. Pečeme v troubě předehřáté na 220 stupňů asi 20 minut. Po upečení koláč pocukrujeme a můžeme podávat.
Kaštanové palačinky
Ingredience na 2 porce: 80 g kaštanové mouky, 10 g jiné bezlepkové mouky, 1 vejce, 40 g cukru (nebo jiného sladidla), 10 g medu, 200 ml vody (nejvhodnější je perlivá), kokosový olej na smažení
Postup: Všechny ingredience důkladně zamícháme a palačinky následně pečeme na nepřilnavé pánvi na troše kokosového oleje. Můžeme doplnit oříšky nebo čerstvým ovocem nebo třeba marmeládou, kterou běžně podáváme k palačinkám.
Kaštanové sušenky
Ingredience na plech plný sušenek: 60 g kaštanové mouky, 200 g jiné bezlepkové mouky, 150 ml rostlinného mléka, 50 g cukru (nebo jiného sladidla), 40 g rostlinného oleje (hodí se slunečnicový), 40 g hořké čokolády na vaření
Postup: Čokoládu nasekáme nebo nastrouháme na drobné kousky a smícháme se všemi dalšími ingrediencemi. Na pomoučeném vále vypracujeme těsto, které rozválíme na tloušťku cca 3 mm. Vykrojíme požadované tvary, které poskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Sušenky pečeme troubě předehřáté na 160 stupňů zhruba 30 – 40 minut, dokud sušenky nezhnědnou (je třeba kontrolovat).
Kaštanová polévka
Ingredience: 200 g pečených a oloupaných kaštanů, 1 malá cibule, 50 g másla, 50 g řapíkatého celeru (popř. bulvy), 1 litr kuřecího vývaru, 2 plátky čerstvého zázvoru, brandy, 50 ml smetany ke šlehání, sůl, pepř, čerstvé snítky rozmarýnu
Postup: V hrnci si rozpustíme máslo, přidáme najemno nakrájenou cibulku a lehce orestujeme (nenecháváme úplně zezlátnout). Přidáme na jemno nakrájený celer, čerstvý zázvor a pečené oloupané kaštany. Ještě jednou vše orestujeme, zalijeme kuřecím vývarem a přidáme brandy (můžeme vynechat, ale zvýrazní to chuť krému). Necháme vařit asi 30 minut a poté rozmixujeme (můžeme také propasírovat). Na závěr polévku dochutíme solí a pepřem a zjemníme šlehačkou. Pokud je příliš hustá, můžeme přidat ještě trochu vývaru. Podáváme se snítkou čerstvého rozmarýnu, můžeme také dozdobit pečenými kaštany.
Kaštanová nádivka
Ingredience: 250 g uvařených a oloupaných kaštanů, 250 g másla, 4 vejce, 4 housky, 500 ml mléka, muškátový květ, posekané mandle (můžeme přidat také cibulku a řapíkatý celer)
Postup: Máslo utřeme se 3 žloutky a jedním celým vejcem. Housky nakrájíme na kostičky a namočíme do mléka, osolíme, ochutíme muškátovým květem a posekanými mandlemi. Vše následně smícháme s kaštany a do směsi vmícháme sníh ze 3 bílků. Nádivkou můžeme naplnit drůbež nebo péct samotně a podávat jako přílohu.
Zdroj(e) informací a obrázků: ireceptar, mouky, hobbybrauer, mesarbustes, prozeny, lidovky, cookingwithmarica, charlesprogers, lifemadefull, kokoskitchen, milkandmode, thinkstockphotos, vitalia, havita, sitalemvkuchyni, veseleboruvky, dumazahrada